Translate

четвер, 26 червня 2014 р.

Півроку правової допомоги в он-лайн режимі на Чернігівщині

      26 червня 2014 року у великій  залі обласної бібліотеки  ім. В.Г.Короленка відбулося засідання круглого столу. Про досвід, проблеми та перспективи розвитку діяльності Дистанційного консультативного пункту говорили учасники та запрошені на даний захід: Бобруйко В.А. – заступник начальника Головного управління юстиції в Чернігівській області; Пузан І.Б. – начальник управління землеустрою та охорони земель Головного управління Держземагенства в Чернігівській області; Аліференко І.М. – директор ОУНБ ім. В.Г.Короленка; Манойло Н.М. – заступник начальника управління пенсійного забезпечення, начальник відділу контролю за призначенням пенсій ГУПФУ в Чернігівській області; Грецька С.А. – начальник відділу персоніфікованого обліку та здійснення контролю за призначенням та виплатою пенсій Департаменту соціального захисту населення Чернігівської облдержадміністрації, Піддубна Н.О. – координатор проекту «Унікальний інформаційний ресурс для отримання правової допомоги через Інтернет», громадськість міста.
    Адже саме на базі обласної бібліотеки з січня 2014 року працює Дистанційний консультативний пункт з надання правової допомоги за сприяння Чернігівської обласної державної адміністрації. А місцеві районні бібліотеки є точками доступу простих громадян до консультаційних пунктів, бо всі ці бібліотеки мають належне технічне забезпечення та новітні інформаційні джерела. Вже півроку жителі Чернігівської області отримують безоплатну правову допомогу, користуючись  інформаційно-дистанційним сервісом та комп’ютерами, підключеними до мережі Інтернет.
      Учасники обговорення дійшли до спільної думки про необхідність розвитку зазначеної діяльності та об’єднання зусиль громадських організацій та органів влади задля посилення правових можливостей та сприяння в доступу до безоплатних правових послуг незаможним верствам населення регіону.  
    Також для користувачів бібліотечними працівниками оформлені,  презентовані та постійно діють тематичні виставки, викладки: «Запитуйте: відповідь знайдемо», « Правовий самозахист: складання процесуальних документів та їх зразки», «Куточок права», «Юрист консультує».
         Присутні висловили слова вдячності  керівництву обласної бібліотеки та правникам за сприяння у можливості отримати безоплатну юридичну допомогу.

вівторок, 24 червня 2014 р.

«Конституція України – основа забезпечення гуманістичних ідей»

  З нагоди Дня Конституції у  великому читальному залі  бібліотеки ім. В. Г. Короленка експонується книжкова виставка «Конституція України – основа забезпечення гуманістичних ідей».
  Організатори книжково-ілюстративної виставки пропонують користувачам звернути особливу увагу на такі видання:
-  Головченко, В. В. Правозастосування і захист прав людини в суверенній Україні [Текст] / В. В. Головченко, О. В. Головченко. - Чернігів, 2012
-  Орлик, Пилип. Конституція, маніфести та літературна спадщина [Текст] : вибрані твори / Пилип Орлик. - Київ, 2006
-  "Пакти і Конституції" Української козацької держави (до 300-річчя укладення) [Текст] / НАН України [та ін.] ; [упоряд.: М. С. Трофимук, Т. В. Чухліб]. - Львів, 2011.
-  «Про нагальні зміни до Конституції України»//Слово просвіти . – 5-11 червня . –   2014. – С. 5.
-  Томенко, М. В. Історія української Конституції [Текст] : навч. посіб. / Микола Томенко. - Київ, 2009

понеділок, 23 червня 2014 р.

Популяризація Центру правової інформації пройшла в рамках Літнього читального залу під загальною назвою "Суспільство. Право. Держава", яку організували працівники бібліотеки.

    19 червня 2014 року на столиках Літнього читального залу були широко представлені нові надходження літератури правового характеру: кодекси, науково-практичні коментарі, навчальні посібники, довідкова література, періодичні видання. Працівники бібліотеки розповідали чернігівцям про те, як отримати безоплатну правову допомогу в бібліотеці на базі ЦПІ. А у жителів області та району є можливість завдяки відеозв'язку поспілкуватися з юристом або поставити питання фахівцям пенсійного фонду, держземагенства, праці та соціальної політики.
Розповсюджувались роздаткові матеріали, флаєри. Присутні запрошувались записуватись до бібліотеки. В цей день користувачами бібліотеки стали 13 чернігівців.