Translate

вівторок, 7 квітня 2020 р.

Щодо тривалості додаткової соціальної відпустки прийомним батькам

    Подружжя згідно з укладеним договором взяло на виховання та спільне проживання трьох малолітніх дітей. Прийомна мати звернулася на підпри­ємство із заявою про надання їй додаткової соціаль­ної відпустки тривалістю 17 календарних днів за кількома підставами: має двох або більше дітей ві­ком до 15 років і як прийомна мати. Підприємство надало відпустку тривалістю 10 календарних днів тільки за однією — як прийомній матері. Чи право­мірні дії керівництва підприємства?
О. Гоцуляк, Херсонська обл.

    Відповідь. Згідно зі ст. 19 Закону України «Про відпуст­ки» (далі — Закон) жінці, яка працює і має двох або біль­ше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або яка всиновила дитину, матері особи з інвалідністю з ди­тинства підгрупи А І групи, одинокій матері, батьку дити­ни або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А І гру­пи, який виховує їх без матері (в тому числі в разі трива­лого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю дитинства підгрупи А І групи (ст. 19 Закону), чи одному з прийомних батьків надається щорічна додаткова опла­чувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без ура­хування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП).

    За наявності кількох підстав для надання цієї відпустки її за­гальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.
    Згідно з п. 2 Положення про прийомну сім'ю, затверджено­го постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2002 р. № 565 (далі — Положення), прийомна сім'я — це сім'я або окрема особа, яка не перебуває в шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від од­ного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених бать­ківського піклування.
    На підставі рішення про утворення прийомної сім'ї між прийомними батьками та органом, який ухвалив рішення про її утворення, укладається договір про влаштування ді­тей до прийомної сім'ї на виховання та спільне проживання.
    Тобто прийомна сім'я — це тимчасова форма сімейно­го влаштування дітей-сиріт та дітей, які залишилися без батьківського піклування, на підставі відповідного дого­вору, що супроводжується співпрацею із соціальними службами та фінансується за рахунок держави.
Прийомні батьки є лише законними представниками прийомних дітей без спеціальних на те повноважень (п. 17 Положення, ст. 2562 Сімейного кодексу України). Дитина, яка виховується в прийомній сім'ї, не позбавля­ється статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, за нею залишаються всі пільги, передбачені законодавством для таких категорій дітей.
    Ураховуючи викладене, додаткова соціальна від­пустка, передбачена ст. 19 Закону, має надаватися прийомній матері за однією підставою — тривалістю
 календарних днів.

Джерело: Щодо тривалості додаткової соціальної відпустки прийомним батькам // Праця та зарплата. - 2020. - № 10. - С. 11.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар