Translate

вівторок, 14 квітня 2020 р.

Обчислення середньої зарплати для виплати вихідної допомоги

    Як обчислити середню заробітну плату для виплати ви­хідної допомоги, якщо перед звільненням працівник перебу­вав у простої не зі своєї вини з одержанням 2/3 тарифної став­ки, був у щорічній відпустці, а та­кож хворів?
О. Шеремета, Київська обл.

    Відповідь. Обчислення середньої заробітної плати для виплати вихід­ної допомоги провадиться відповід­но до п. 2 Порядку обчислення се­редньої заробітної плати, затвер­дженого постановою Кабінету Мініс­трів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок), виходячи з виплат за останні два калейдарних місяці роботи, що передують звільненню.
   Якщо протягом останніх двох ка­лендарних місяців працівник не пра­цював, середня заробітна плата об­числюється виходячи з виплат за по­передні два місяці роботи.

   Абзацом 6 п. 2 Порядку передбаче­но, що час, протягом якого працівни­ки згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не пра­цювали і за ними не зберігався заро­біток або зберігався частково, виклю­чається з розрахункового періоду.
   До цього часу належить, зокрема, час простою не з вини працівника.
 Водночас Порядком не передбаче­но, що розрахункові місяці мають бути повністю відпрацьовані. Якщо протя­гом розрахункового періоду відпра­цьовано хоча б один день, обчислення середньої заробітної плати провади­тиметься виходячи із заробітної пла­ти, нарахованої за цей день.
   Пунктом 3 Порядку визначено ви­плати, які враховуються при обчис­ленні середньої заробітної плати. Це — основна заробітна плата (оклад, тарифна ставка), доплати та надбавки, премії, які не мають одно­разового характеру, одноразова ви­нагорода за підсумками роботи за рік та вислугу років, індексація тощо.
   Виплати, які не включаються при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження, в тому числі для виплати вихідної до­помоги, визначено п. 4 Порядку.
Зокрема, при обчисленні середньої заробітної плати за останні два місяці не враховуються одноразові виплати (одноразові премії), а також виплати за час, протягом якого зберігається середній заробіток працівника (за час виконання державних і громадських обов'язків, щорічної і додаткової від­пусток, відрядження тощо) та допомо­га по тимчасовій непрацездатності.
У випадку, коли нарахування про­водяться виходячи із середньої за­робітної плати, працівник не мав за­робітку в розрахунковому періоді, розрахунки проводяться виходячи з установлених йому в трудовому до­говорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу (п. 4 Порядку).
   Відповідно до п. 8 Порядку у разі, коли середня місячна заробітна пла­та визначена законодавством як розрахункова величина для нараху­вання виплат і допомоги, вона об­числюється множенням середньо­денної заробітної плати на серед­ньомісячне число робочих днів у роз­рахунковому періоді.
   Середньоденна заробітна плата обчислюється діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих днів за цей період.
   Середньомісячне число робочих днів розраховується діленням на два сума­рного числа робочих днів за останні два календарних місяці згідно з графі­ком роботи установи, встановленим із дотриманням вимог законодавства.

Джерело: Обчислення середньої зарплати для виплати вихідної допомоги // Праця та зарплата. - 2020. - № 9. - С. 10.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар