Translate

понеділок, 13 квітня 2020 р.

Про обкладання ПДФО допомоги по вагітності та пологах

    Фізична особа — підпри­ємець одержала допомогу по вагітності та пологах з Фонду соціального страхування України. Чи обкладається така виплата ПДФО і військовим збором?

    Відповідь. Згідно з частиною 1 ст. 19 Закону України від 23.09.99 р. № 1105-XIV «Про загальнообов'язко­ве державне соціальне страхування» (далі — Закон № 1105) право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані особи — грома­дяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їхніх сімей, які проживають в Україні, якщо іншо­го не передбачено міжнародним до­говором України, згода на обов'яз­ковість якого надана Верховною Ра­дою України.

  Це право виникає з настанням страхового випадку в період робо­ти (включаючи час випробування та день звільнення), провадження підприємницької та іншої діяльно­сті, якщо іншого не передбачено законом.
   Статтею 20 Закону № 1105 визна­чено види матеріального забезпе­чення та соціальних послуг за стра­хуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності. Зокрема, за страхуванням у зв'язку 3 тимчасо­вою втратою працездатності нада­ється такий вид матеріального 39- безпечення. як допомога по тимча­совій непрацездатності.
    Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, урегу­льовано Податковим кодексом Ук­раїни (далі — Кодекс), відповідно до норм якого доходом ФОП є дохід, одержаний такою особою виключно від провадження підприємницької ді­яльності.
    Підпунктом 4 п. 292.11 ст. 292 Ко­дексу передбачено, що до складу доходу платника єдиного податку визначеного ст. 292 Кодексу, не включаються, зокрема, суми коштів цільового призначення, шо надійш­ли від Пенсійного фонду України та інших фондів загальнообов'язково­го державного соціального страху­вання.
    Отже, дохід у вигляді матеріально­го забезпечення, який виплачується Фондом загальнообов'язкового дер­жавного соціального страхування, не включається до доходу ФОП, проте оподатковується за загальними пра­вилами. встановленими Кодексом для платників податків — фізичних осіб.
    Порядок обкладання доходів фі­зичних осіб податком на доходи фі­зичних осіб регулюється розділом IV Кодексу, відповідно до пп. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 якого не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, зокрема. сума допомоги по вагітності та поло­гах. сума страхових виплат, які одер­жує платник податку з фондів ­загальнообов'язкового державного соціального страхування згідно із законом.
   Крім того, п. 1.7 пп. 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу передбаче­но, що звільняються від обкладання військовим збором доходи, що згід­но з розділом IV Кодексу не вклю­чаються до загального оподаткову­ваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподат­ковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених пп. 165.1.2, 165.1.18 і 165.1.52 п. 165.1 ст. 165 Кодексу.
    Таким чином, дохід, одержаний ФОП у вигляді допомоги по вагітності та пологах від Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, не обкладається по­датком на доходи Фізичних осіб та військовим.

Джерело: Про обкладання ПДФО допомоги по вагітності та пологах // Праця та зарплата. - 2020. - № 10. - С. 14.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар