Translate

понеділок, 13 квітня 2020 р.

Оплата праці медичної сестри стаціонарного відділення

    Медсестра палатна у стаціонарному відділенні лікарні працює за підсумованим обліком робочого часу (по змінах) і через відсутність медично­го персоналу — понад установлену місячну норму робочого часу. Відпрацьовані години понад уста­новлену норму робочого часу за місяць оплачують як замісництво поза межами основної роботи. До­плати до мінімальної зарплати (за відпрацьовані години за основним місцем роботи і за години за замісництвом понад місячну норму робочого часу) не проводять, вважаючи, що таке замісництво вхо­дить до мінімальної зарплати. Чи правомірні дії ад­міністрації закладу?
В. Серанюк, Сумська обл.

    Відповідь. Згідно зі статтею 61 КЗпП на безперервно діючих підприємствах, в установах, організаціях, а також на окремих виробництвах, у цехах, на дільницях, у відді­леннях і на деяких видах робіт, де за умовами виробництва (роботи) не може бути додержано встановленої для такої категорії працівників щоденної або щотижневої тривалості робочого часу, допускається за погодженням із виборним органом первинної профспілкової організації (профспіл­ковим представником) підприємства, установи, організа­ції запровадження підсумованого обліку робочого часу з тим, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин.

    За підсумованого обліку робочого часу робота праців­ників регулюється графіками роботи (змінності), які роз­робляються роботодавцем і погоджуються з виборним органом первинної профспілкової організації, а в разі йо­го відсутності можуть бути передбачені колективним договором. Графіки роботи (змінності) розробляються так, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не пе­ревищувала нормального числа робочих годин.
Обліковий період установлюється в колективному до­говорі підприємства і може вимірюватися місяцем, квар­талом, півріччям або роком.
    Відповідно до ст. 62 КЗпП надурочними вважаються ро­боти понад установлену тривалість робочого дня (ст. 52, 53 і 61 КЗпП).
    Тобто надурочною роботою є робота понад установле­ну тривалість робочого часу за обліковий період (за під­сумованого обліку робочого часу відповідно до ст. 61 КЗпП), а також робота понад установлену графіком вихо­ду на роботу тривалість роботи за день (зміну). Тривалість надурочної роботи не має перевищувати для кож­ного працівника чотирьох годин протягом двох днів по­спіль і 120 год — на рік (ст. 65 КЗпП).
    Відповідно до ст. 106 КЗпП за погодинної системи оплати праці робота в надурочний час оплачується в подвійному розмірі годинної ставки.
    У разі застосування підсумованого обліку робочого ча­су оплачуються як надурочні всі години, відпрацьовані понад установлену норму робочого часу в обліковому пе­ріоді, в порядку, передбаченому ч. 1 і 2 ст. 106 КЗпП.
   Також відповідно до ст. 3-1 Закону України «Про оплату праці» розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.
   Згідно зі ст. 8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» мінімальна заробітна плата з 1 січня 2020 р. становить 4723 грн.
   Під час обчислення розміру заробітної плати працівни­ка для забезпечення її мінімального розміру не врахо­вуються доплати за роботу в несприятливих умовах пра­ці та підвищеного ризику для здоров'я, за роботу в нічний та надурочний час, роз'їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.
    Якщо нарахована заробітна плата працівника, який ви­конав місячну норму праці, є нижчою від законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати, власник або уповноважений ним орган проводить допла­ту до її рівня, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

Джерело: Оплата праці медичної сестри стаціонарного відділення  // Праця та зарплата. - 2020. - № 9. - С. 8.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар