Translate

понеділок, 22 січня 2018 р.

IV Універсалу Української Центральної Ради.

    22 січня виповнюється 100 років з часу ухвалення IV Універсалу Української Центральної Ради.
    17 березня 1917 року в Києві було створено Українську Центральну Раду (УЦР) – національний політичний центр, згодом перший український парламент, який керував національно-визвольним рухом українського народу, а потім і відродженою державою – Українською Народною Республікою (УНР).
    За весь час свого існування Центральна Рада видала чотири Універсали (державно-політичні акти), які визначили етапи Української держави – від автономної до самостійної.
    Четвертий Універсал Української Центральної ради — державно-правовий акт, універсал Української Центральної Ради, що проголошував незалежність Української Народної Республіки від Росії.
    Універсал проголосив УНР «самостійною, ні від кого незалежною, вільною суверенною державою українського народу».

63.3(4УКР) / 9(С2)
Г 75
    Грабовський, С. Нариси з історії українського державотворення [Текст] / С. Грабовський, С. Ставрояні, Л. Шкляр ; [голов. ред. М. Маклюк]. - Київ : Генеза, 1995. - 607 с.
    
    У книзі висвітлюються основні етапи історії української державності від найдавніших часів до сучасності. Це одна з перших спроб аналізу політичної історії та політичних ідей, на які спиралось українство в боротьбі за створення власної держави.
 
63.3(4УКР)6 / 9(С2)
В 48
    Винниченко, В. Відродження нації [Текст] ; Заповіт борця за визволення / Володимир Винниченко. - Киев : Книга Роду, 2008. - 797 с.
   
    Про перемоги й поразки Української революції 1917-1920 років та її відомих учасників розповідає у своїх працях „Відродження нації" (1920 р.) та „Заповіт борцям за визволення” (1949 р.) голова першого уряду УНР, автор чотирьох доленосних універсалів.
 

63.3(4УКР)6 / 9(С2)
В 31
    Верестюк, В. Ф. Українська Центральна Рада [Текст] : навч. посіб. / В. Ф. Верестюк ; [ред. В. Мороз]. - Київ : Заповіт, 1997. - 341 с. 

    Пропонований навчальний посібник — один з перших, в якому робиться спроба системно викласти історію Центральної Ради — лідера українського національно-визвольного руху 1917 р., ініціатора й організатора проголошення Української Народної Республіки. Діяльність Центральної Ради була короткою в часі, але надзвичайно складною, насиченою подіями, позначеною важливими для нашої держави політичними здобутками і втратами.
    Висвітлюються основні напрями діяльності УЦР, вміщуються її найголовніші документи. В окремому розділі подається хроніка найважливіших подій.
    Для студентів вищих навчальних закладів.
 
63.3(4УКР) / 9(С2)
У 45
    Україна: антологія пам'яток державотворення Х - XX ст. [Текст] : дорога до себе : у 10 т. / [редкол.: Дзюба І. М. та ін.]. - Київ : Видавництво Соломії Павличко "Основи", 2008 - 2009. - Президентський фонд Леоніда Кучми "Україна". - ISBN 978-966-500-291-8.
    Т. 7 : Відродження української державності / [упорядкув., передм. та прим. Д. Павличка]. -  2008. - 703 с.
    
   Сьомий том видання містить документи, що висвітлюють один із найважливіших періодів становлення Української держави. Короткий історичний проміжок вмістив: відновлення української державності з 1893 по 1917 рік, війну 1914—1917 років, правління Української Центральної Ради, Гетьманат, Директорію та проголошення Західноукраїнської Народної Республіки.
    Цей найдраматичніший період української історії вдало проілюстрували відомі письменники та поети, лейтмотивом їх творів стала людська доля періоду різких історичних змін.
 
63.3(4УКР) / 9(С2)
Т 44
    Тисяча років української суспільно-політичної думки [Текст] : у 9 т. Т. 6. 90-ті роки XIX - 20-ті роки XX ст. / [редкол.: Т. Гунчак (голова) та ін. ; упорядкув. та прим.: Т. Гунчака, Р. Сольчаника ; ред. тому В. Полковенко]. - Київ : Дніпро, 2001. - 518, [1] с.

    У томі подано документи і матеріали, визначні праці провідних діячів української суспільно-політичної думки кінця XIX – початку XX століття.

 
63.3(4УКР) / 9(С2)
Г 91
    Грушевський, Михайло Сергійович. Ілюстрована історія України з додатками та доповненнями [Текст] / Михайло Грушевський ; [уклад.: Й. Й. Брояк, В. Ф. Верстюк ; пер. з рос. Салівон К. Ф.]. - Донецьк : БАО, 2008. - 733, [1] с. 

    Книга в цілому зображує становлення й розвиток народу, економіки, культури і державності України, яка ніколи не вдавалась до експансії і постійно вела визвольні війни, захищаючи сусідні країни від татаро-турецької навали. У цьому виданні перша російська публікація книги (Санкт-Петербург, 1913) видатного українського історика (1866-1934) доповнена новим текстом з останнього авторського видання (Відень, 1921 – звірено з ним) нарисом відомого сучасного історика Владислава Верстюка, який продовжує оповідь Грушевського до наших днів. Книга ілюстрована старовинними географічними картами, побутовими і батальними гравюрами, а також містить хрестоматію найважливіших документальних матеріалів з вітчизняної історії. 

63.3(4УКР)6 / 9(С2)
В 35
    Верстюк, В. Ф. Діячі Української Центральної Ради [Текст] : бібліогр. довід. / В. Ф. Верстюк, Т. С. Осташко ; НАН України, Укр. міжнар. ком. з питань науки і культури. - Київ : [б. в.], 1998. - 254, [1] с.
    
    У довіднику подаються стисла характеристика діяльності Української Центральної Ради та біографії її діячів. Уміщено також списки членів Ради, її органів і структур, хронологію найважливіших подій 1917-1918 рр. та бібліографію.
 
67.2(4УКР) / 34(09)
К 90
    Кульчицький, В. С.    Історія держави і права України [Текст] : підруч. для вищ. навч. закл. / В. С. Кульчицький, Б. Й. Тищик ; Львів. нац. ун-т ім. І. Франка. - Київ : Ін Юре, 2007. - 622 с. - Бібліогр.: с. 614-618.
    Мета авторів цього підручника — не нав'язати читачеві свої оцінки, судження, трактування історії держави і права України, а спонукати його роздумів, аналізу викладеного матеріалу, власних висновків. Автори не претендують на встановлення абсолютної істини і повну вичерпність викладу, але сподіваються, що ця праця буде підґрунтям студентам, а також всім, хто цікавиться історією держави і права України, для засвоєння цього предмета.

63.3(4УКР) / 9(С2)
І-90
    Історія України [Текст] : джерельний літопис / за ред. В. І. Червінського, М. І. Обушного. - Київ : Дирекція ФВД, 2008. - 799 с.

    Вміщено документи і матеріали, які висвітлюють найважливіші події в історії України з найдавніших часів до сьогодення, методику їх використання та інші дидактичні матеріали.
    Подано найрізноманітніші типи джерел: уривки з літописних свідоцтв, юридично-правових документів, генеалогічних таблиць княжих династій, фольклорних матеріалів, історико-географічних карт із праць відомих істориків, спогадів учасників подій, свідчень іноземців.
 

67.2 / 34(09)
І-20
    Іванов, В. М.    Історія держави і права України [Текст] : навч. посіб. / В. М. Іванов. - Київ : Атіка, 2003. - 416 с.

    У навчальному посібнику висвітлюються суспільно-політичний лад, державний устрій і право України - від найдавніших часів до сьогодення.
    Матеріал подано відповідно до програми курсу «Історія держави і права України» у вищих юридичних навчальних закладах. Посібник містить словник термінів, коротку хронологію історії держави і права України, список джерел, підручників, навчальних посібників, спеціальної та історичної літератури.
До кожної теми подається перелік завдань для індивідуальної роботи студентів. Розраховано на студентів вищих юридичних навчальних закладів, читачів, які цікавляться питаннями історії державно-правового розвитку України. 

63.3(4УКР) / 9(С2)
К73
    Котова, Н. О. Історія України [Текст] : навч. посіб. / Н. О. Котова. - Харків : Одіссей, 2005. - 415 с. 

    В навчальному посібнику, враховуючи програму курсу «Історія України» для вищих навчальних закладів, подається короткий огляд вітчизняної історії. Доступний стиль викладення матеріалу сприяє більш ефективному засвоєнню інформації.
    Для студентів вищих навчальних закладів, а також для широкого загалу читачів — учнів середніх шкіл, ліцеїв, гімназій та всіх, хто цікавиться історією України.
 
63.3(4УКР)6 / 9(С2)
М 13
    Мазепа, І. П. Україна в огні й бурі революції, 1917-1921 [Текст]. II. Зимовий похід. III. Польсько-український союз. Кінець збройних змагань УНР / І. П. Мазепа. - Дніпропетровськ : Січ, 2002. - 334 с.

    До книги ввійшли заключний розділ з другої частини та третя частина спогадів видатного українського державного, громадського та політичного діяча про революційні події в Україні в 1917 — 1921 роках. Завершує видання розділ "Додатки і документи". Правопис автора переважно збережено, до норм сучасної української мови приведено лише частково.
    Випущено на замовлення Державного комітету інформаційної політики, телебачення і радіомовлення України за Національною програмою суспільно необхідних видань.

Немає коментарів:

Дописати коментар