Translate

понеділок, 9 квітня 2018 р.

Про перехід на пенсію в разі втрати годувальника

    Мій чоловік помер у 2016 р. Не можу перейти на його пенсію, оскільки не отримала довідки про зарплату за період його роботи в зоні відчуження. Підприємство, де він працював, перейшло в управління Київського відділення Укртелекому, архівні дані залишилися на підприємстві Укрспецзв'язку, яке не є правонаступником. Як бути в такому разі?
М. Перевізна, Київська обл.


    Відповідь. За статтею 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» пенсії в разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися на бажання громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження у 1986—1990 рр., у розмірі відшкодування фактичних збитків, що визначається згідно із законодавством. Дружинам (чоловікам), які втратили годувальника із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 1, пенсія в разі втрати годувальника призначається незалежно від причинного зв'язку смерті з Чорнобильською катастрофою.
    Довідки про заробітну плату за період роботи з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС видаються підприємствами, установами та організаціями. з яких осіб було відряджено на ліквідаційні роботи.
    У разі ліквідації підприємства, установи, організації, з якого особу було відряджено на ліквідаційні роботи, з визначенням правонаступника довідка про заробітну за роботу в зоні відчуження видається правонаступником, але лише за наявності в нього архівних документів, які підтверджують роботу особи в зоні відчуження.
    Якщо підприємство, установу, організацію ліквідовано без визначення правонаступника, довідка про заробітну плату за роботу в зоні відчуження видається в порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2012 р. № 886.

Джерело: Про перехід на пенсію в разі втрати годувальника // Праця і зарплата. - 2018. - № 8. -  С. 13.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар