Translate

четвер, 2 серпня 2018 р.

Перерахунок наукових пенсій

    Я одержую наукову пенсію. Поясніть, будь ласка, як мали перерахувати мою пенсію з жовтня 2017 року із застосуванням величини оцінки одного року страхового стажу в розмірі 1,35% при переведенні з наукової пенсії на пенсію на загальних умовах?

    Пунктом 4-7 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) передбачено, що особам, пенсії яким, зокрема призначено відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», розмір яких із застосуванням середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, обчисленої як середній показник за 2014-й, 2015-й та 2016 роки, і величини оцінки одного року страхового стажу в розмірі 1%, розрахований за нормами Закону 1058, буде більший за розмір, зокрема наукової пенсії, проводиться автоматичне, без їхнього звернення, переведення на пенсії на умовах, передбачених Законом 1058, за матеріалами пенсійних справ.
    Науковці, яких переведено на пенсію на умовах Закону 1058, у будь-який час можуть звернутися до органів Пенсійного фонду для переведення на пенсію за нормами наукового Закону із встановленням розміру пенсії, отримуваного до такого переведення, з 1 числа місяця, що настає за місяцем, у якому надійшла така заява.
     Тож із 1 жовтня 2017 року розмір Вашої пенсії (у разі доцільності) може бути обчислено із заробітної плати й страхового стажу, з урахуванням яких було визначено розмір Вашої пенсії (за матеріалами пенсійної справи).
     Водночас страховий стаж і заробітну плату за періоди страхового стажу після призначення пенсії може бути враховано (за Вашим бажанням) на підставі Вашої заяви, враховуючи терміни, визначені статтею 45 Закону 1058 (з першого числа місяця, у якому пенсіонер звернувся за перерахунком пенсії, якщо відповідну заяву з усіма належними документами він подав до 15 числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо заяву з усіма необхідними документами подано після 15 числа).
    У разі якщо переведення з наукової пенсії на пенсію за нормами Закону 1058 за матеріалами пенсійної справи недоцільне, а доцільне з урахуванням страхового стажу, набутого після призначення пенсії, або з урахуванням набутого страхового стажу та заробітку, визначеного за статтею 40 Закону 1058, переведення може бути здійснено на підставі Вашої заяви з додатково поданими документами. Таке переведення буде здійснене з дня звернення з усіма належними документами.
     У будь-якому разі буде застосовано показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, обчисленої як середній показник за 2014-й, 2015-й та 2016 роки — 3764,40 грн, і величина оцінки одного року страхового стажу в розмірі 1%, як передбачено пунктом 4-3 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону 1058. Підстав для застосування величини оцінки одного року страхового стажу в розмірі 1,35% у разі переведення з наукової пенсії на пенсію на загальних умовах немає.

Джерело:  Перерахунок наукових пенсій // Пенсійний кур’єр. - 2018. - № 25. -  С. 4.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар