Translate

пʼятницю, 7 серпня 2020 р.

Чи можна змінити прізвище дитини?

    У чоловіка дуже немилозвучне прізвище, через що тепер потерпають наші діти. Підкажіть, чи можна змінити прізвище дітям 8 та 10 років, наприклад, на дівоче мамине? Батьки у шлюбі.
Людмила, Сумська обл. 

   Відповідно до ст. 148 Сімейного кодексу України, у разі зміни прізвища обома батьками змінюється прізвище і дитини, яка не досягла 7 років. Після досягнення дитиною 7 років прізвище змінюється за її згодою.


   Крім того, у разі зміни прізвища одного з батьків, прізвище дитини може бути змінене за згодою обох батьків і за згодою дитини, яка досягла 7 років (ч. 3. ст. 148 Сімейного кодексу (СК) України). При цьому думка дитини є вирішальною — батьки не вправі самі змінити її прізвище, оскільки цим порушать право дитини на індивідуальність. Більше того, при виникненні спору між батьками та дитиною щодо зміни прізвища, батько і мати не мають права звертатись для вирішення конфлікту ані в орган опіки та піклування, ані до суду. Можливість обійти думку дітей надана суду і то лише в тих випадках, коли цього вимагають інтереси дитини (ч. З ст. 171 СК України).

Джерело:  Чи можна змінити прізвище дитини? // Жінка. - 2020. - № 4. - С. 35.
Журнал знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

 

Немає коментарів:

Дописати коментар