Translate

четвер, 2 грудня 2021 р.

Що робити, якщо не брали кредит, але турбують колектори

    Сьогодні поширені так звані «миттєві кредити». Вулиці великих та малих міст по всій країні усіяні вивісками «Кредит під 0%», «Врятуємо від фінансової кризи», «Перекредитуємо на вигідних умовах» та іншими вивісками з аналогічним змістом. Деякі громадяни, скориставшись даною послугою, опиняються у борговій ямі. Згодом їх та їх близьких починають турбувати так звані «колектори», надсилати листи с погрозами, телефонувати вдень і вночі з вимогою сплатити борг.
    Бердянський місцевий центр безоплатної правової допомоги надав наступне роз’яснення про те, що робити, якщо ви не брали кредит, але вас турбують колектори:
    Якщо колектори вдаються до погроз, цілодобових дзвінків вам та членам вашої родини, використовують образливі та лайливі слова у повідомленнях тощо, обов'язково потрібно це зафіксувати:
– зробити скріншоти екрану СМС-повідомлень з погрозами та журналу дзвінків;
– записати телефонну розмову з колектором.
    Після чого потрібно звернусь до правоохоронних органів.
    Але що робити, якщо взагалі кредит не брав, а турбують колектори?
    Для початку потрібно звернутись до Бюро кредитних історій.
    Кожна особа має право один раз на рік отримати безкоштовно інформацію про свою кредитну історію. Перелік зареєстрованих в Україні кредитних історій міститься в Єдиному реєстрі бюро кредитних історій*.
    Відповідно до відомостей, отриманих з Бюро кредитних історій, є два шляхи вирішення проблеми:
1. Якщо кредитна історія порожня
    Потрібно звернутись до фінансової компанії, що вас турбує із запереченням проти обробки своїх персональних даних. Якщо письмову вимогу не задовольнили і колектори продовжують турбувати, потрібно звернутись до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини через онлайн-приймальню (https://online.ombudsman.gov.ua/) або на поштову адресу (01008, м. Київ-08, вул. Інститутська, 21/8).
2. Якщо в кредитній історії наявна інформація про кредит, який Ви не брали
    Потрібно звертатись до даного банку (фінансової установи) із письмовою заявою про розірвання кредитного договору** та про надання завірених належним чином копій договору про надання споживчого кредиту.
    Далі потрібно буде звернутись до правоохоронних органів із заявою про те, що на Ваше ім’я було незаконно оформлено кредит та використано персональні дані. Інформацію про дане правопорушення слідчий поліції повинен внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань.
    Порушене право вирішується в кримінальному провадженні або через звернення до суду із заявою про визнання договору про надання кредиту недійсним.
    Для тих, хто планує брати кредит, запам’ятайте, що кредитів під 0% не буває, а комісія та штрафи у разі прострочення можуть коштувати вам значної суми.
    Перш ніж оформити кредит, центр безоплатної правової допомоги рекомендує:
– перевірити на сайті Національного банку України чи офіційно зареєстрована фінансова установа (це можна зробити за посиланням kis.bank.gov.ua);
– уважно ознайомитись з графіком погашення обов’язкових платежів та з порядком нарахування відсоткової ставки (дуже часто у рекламі відсоткова ставка складає 1-2%, найчастіше це вартість за день користування, тому ставка за місяць може сягати 60% і більше);
– уважно прочитайте умови договору. У ньому можуть бути вказані особливі умови нарахування відсотків та додаткові платні послуги (якщо укладаєте кредит онлайн, даний договір повинен бути в публічному доступі на сайті фінансової установи).

Примітки:

* безкоштовно отримати інформацію про свою кредитну історію можна за посиланням https://www.ubki.ua/credit-history-ua. Інформація надається дуже швидко;

** адвокат Дудник І.Г. не згоден з тим, що особа, яка не брала кредит, повинна звертатися до банку або іншої фінансової установи із заявою про розірвання кредитного договору. Якщо ви не брали кредит і не укладали відповідний кредитний договір, то чому ви повинні звертатися із заявою про розірвання такого кредитного договору? Ви можете розірвати той договір, який ви реально укладали, а не той договір, який уклали шахраї.

Режим доступу 

Немає коментарів:

Дописати коментар