Translate

понеділок, 23 січня 2023 р.

Незабаром ветерани зможуть отримати електронне посвідчення: як його отримати


    Цьогоріч у мобільному додатку Порталу Дія з’явиться електронне посвідчення ветерана.  Детальніше про електронне посвідчення ветерана розповідає заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області Олена Іпатенко.

      Ще 14 грудня 2021 року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення функціонування Єдиного державного реєстру ветеранів війни та запровадження електронного посвідчення ветерана», який набрав чинності 12 січня 2022 року і яким, серед іншого, внесено зміни до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», що стосуються запровадження електронного посвідчення ветерана (е-посвідчення ветерана) та використання його замість паперового «Посвідчення учасника бойових дій», «Посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни», «Посвідчення учасника війни», «Посвідчення члена сім’ї загиблого» або «Посвідчення члена сім’ї загиблого Захисника чи Захисниці України».

    Таким чином, особа отримує можливість використосувати е-посвідчення як аналог відповідного посвідчення у паперовій формі, а також тоді, коли законодавством передбачено подання та застосування копії посвідчення у формі книжечки. Можна буде використати е-посвідчення на території України для підтвердження відповідного статусу, отримання пільг та компенсацій.

    Електронне посвідчення ветерана (е-посвідчення ветерана) – посвідчення ветерана у формі електронного відображення інформації, що містить відомості про видане особі «Посвідчення учасника бойових дій», «Посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни», «Посвідчення учасника війни», «Посвідчення члена сім’ї загиблого» або «Посвідчення члена сім’ї загиблого Захисника чи Захисниці України» разом з унікальним електронним ідентифікатором (QR-кодом, штрих-кодом, цифровим кодом), який забезпечує перехід за посиланням на відповідний підтвердний запис в електронних ресурсах Єдиного державного реєстру ветеранів війни, яке формується у разі виявлення бажання запитувача, підтверджує його статус; невід’ємною частиною е-посвідчення ветерана є відцифрований образ обличчя, що міститься в Єдиному державному реєстрі ветеранів війни або відображається в е-паспорті/е-паспорті для виїзду за кордон, за згодою особи (абзац 3 пункту 2 Положення про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.1994 №302 (зі змінами).

    Інформація, яка міститься у е-посвідченні ветерана:

  • назва посвідчення;
  • прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) особи;
  • відцифрований образ обличчя;
  • орган, який видав посвідчення;
  • дата видачі та закінчення строку дії посвідчення;
  • серія та номер посвідчення;
  • пункт і стаття Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», відповідно до якого установлено статус (за наявності);
  • група інвалідності (для осіб з інвалідністю внаслідок війни);
  • унікальний електронний ідентифікатор (QR-код, штрих-код, цифровий код) для доступу до відомостей Єдиного державного реєстру ветеранів війни, на підставі яких формувалися е-посвідчення ветерана.

    Е-посвідчення ветерана формується безоплатно за бажанням особи, на ім’я якої видано відповідне посвідчення («Посвідчення учасника бойових дій», «Посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни», «Посвідчення учасника війни», «Посвідчення члена сім’ї загиблого» або «Посвідчення члена сім’ї загиблого Захисника чи Захисниці України»), оформлюється через державний веб-портал електронних послуг «Дія» (через мобільний застосунок) та  фактично відображає у електронній формі інформацію, що міститься у відповідному посвідченні у формі книжечки.

    Для формування та використання е-посвідчення ветерана необхідно буде виконати наступне:

    Крок 1: завантажити мобільний додаток Порталу Дія на електронний пристрій (смартфон, планшет тощо), критерії якого підтримують використання такого додатка, який підключений до мережі Інтернет. Це можна зробити із App Store або Play Market.

    Крок 2: пройти відповідну електронну ідентифікацію (процедуру встановлення особи), автентифікацію (процедуру перевірки достовірності заявлених даних) та авторизацію (процедур надання прав).

    Тобто спочатку треба зареєструватися в системі, пройти відповідний процес перевірки достовірності даних особи, після чого авторизуватися за допомогою BankID.

    Авторизація за допомогою BankID  – це спосіб електронної верифікації громадян через українські банки для надання адміністративних та інших послуг онлайн та дозволяє дистанційно підтвердити особу людини. Але користуватися цим сервісом, який надається Національним банком України, можуть лише клієнти тих банків, які підтримують BankID.

    Як пройти авторизацію за допомогою BankID?

  • на головному екрані застосунку Дія треба натиснути на іконку BankID;
  • вибрати з наявного переліку відповідний банк;
  • застосунок Дія автоматично перенаправить у мобільний застосунок банку для підтвердження авторизації;
  • далі треба ввести номер телефону, до якого «прив’язаний» мобільний застосунок банку, пароль та підтвердити вхід;
  • на вказаний номер телефону надійде SMS-повідомлення з кодом, треба ввести його;
  • далі слід вести PIN-код від своєї банківської картки;
  • підтвердити згоду на обробку персональних даних.
  • далі знову відбудеться перенаправлення в застосунок Дія;
  • потрібно придумати та підтвердити код для подальшого входув застосунок Дія.

    Крок 3: якщо застосунок Дія був встановлений раніше, необхідно буде його оновити.

    Це можна зробити, до прикладу,  із App Store або Play Market. Крім того, слід регулярно оновлювати застосунок, оскільки поступово в Дії з’являються різні корисні опції та доступні нові послуги.

    Крок 4: Зайти в застосунок Дія.

    Повідомлення про формування e-посвідчення ветерана разом з унікальним електронним ідентифікатором (QR-кодом, штрих-кодом, цифровим кодом) або про неможливість його формування у зв’язку з відсутністю необхідних відомостей надсилається особі автоматично.

    Е-посвідчення ветерана пред’являється особою на електронному носії, критерії якого підтримують використання мобільного додатка Порталу Дія, замість та без додаткового пред’явлення відповідного посвідчення у паперовій формі, а також документа, що посвідчує особу, з метою підтвердження достовірності е-посвідчення ветерана.

    Якщо виникли додаткові питання правового характеру – телефонуйте до контакт-центру системи БПД 0 800 213 103. За цим номером надаються консультації та роз’яснення з правових питань, додаткові відомості про надання безоплатної правової допомоги тощо. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні. Номер для дзвінків з-за кордону +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).

Режим доступу

Немає коментарів:

Дописати коментар