Translate

неділя, 2 червня 2024 р.

На яку безоплатну правничу допомогу мають право ветерани та їхні родини?


             Ветерани війни та члени їхніх сімей мають гарантоване право на безоплатну юридичну підтримку.

              Про це нагадали у Координаційному центрі з питань надання безоплатної правничої допомоги.

             Так, усі особи, включаючи ветеранів війни та членів їхніх родин, мають можливість отримати безоплатну первинну правничу допомогу, включаючи наступні види послуг:

  • надання правничої інформації, консультацій або роз’яснень з юридичних питань;
  • допомога у складанні заяв, скарг та інших документів правового характеру (за винятком документів для звернення до суду);
  • допомога у зверненні за безоплатною вторинною правничою допомогою для подання до суду або призначення адвоката для захисту своїх прав, а також для медіації.

             Ветерани та члени родин загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу, зокрема:

  • захист;
  • здійснення представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
  • складення документів процесуального характеру.

               Для отримання БВПД слід звернутися до найближчого бюро правничої допомоги, подати заяву та документи, які підтверджують відповідний статус особи (особисто чи через представника). Як альтернатива, можна надіслати підписану кваліфікованим цифровим підписом заяву разом з документами на електронну пошту бюро.

              Щоб отримати БВПД, ветерани війни/члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць подають такі документи:

  • звернення про надання БВПД;
  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
  • завірене клієнтом/представником клієнта посвідчення встановленого зразка (посвідчення учасника бойових дій, посвідчення особи з інвалідністю, посвідчення членів сімей загиблих Захисника та Захисниці).

Зверніть увагу: згідно з методичними рекомендаціями щодо організації надання БВПД для підтвердження своєї категорії на отримання БВПД ветерани війни подають посвідчення (посвідчення УБД, особи з інвалідністю внаслідок війни, члена сім’ї загиблого Захисника та Захисниці).

             При виникненні суперечливих питань стосовно отримання статусу особи, яка підпадає під дію закону “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, громадяни мають право звернутися до суду і скористатися юридичною допомогою від системи безоплатної правничої допомоги.

 За матеріалами інформаційного порталу "Юридичний факт"

Режим доступу

Бажаєте першими отримувати найактуальніші новини? 

Натисніть "стати прихильником" 

Немає коментарів:

Дописати коментар