Translate

четвер, 19 березня 2015 р.

Крим. Проблеми освіти

З моменту проведення псевдореферендуму в Криму, багатьом стало очевидно, про потенційні проблеми, які виникнуть у багатьох галузях та для багатьох людей. Однією з вкрай важливих і болючих проблем стала проблема освіти. Попри декларативні заяви російських можновладців, що українська, російська та кримськотатарська мови на території Криму завжди будуть рівноправними, у реаліях це не зовсім так. 
Ще з вересня минулого року стало очевидним, що відбувається тотальна русифікація освіти, скорочуються та закриваються українські та кримськотатарські класи. Не відстає від цього процесу і вища школа, де крім звільнень викладачів, відбуваються різноманітні експерименти, які заважають навчальному процесу. Після перереєстрації українських вузів у Криму за російськими стандартами, частина студентів вирішила шукати інші прийнятні для себе варіанти, щоб продовжити навчання. 
Мало хто з кримського студентства знає про можливість переведення на материкову Україну та про те, що терміни подання документів для таких студентів було продовжено до 1 березня 2015 р. Одночасно з цим у ЗМІ РФ поширюють, що є аналогічна пропозиція, про яку в Криму відомо усім, на відмінну від вітчизняних освітянських ініціатив. У 2015 р. русифікація і далі посилюється, кримські вузи перейменовують, їм видаються документи російського зразка. З огляду на це, багато проукраїнськи налаштованих кримських студентів, які зволікали з переїздом на материкову Україну, висловили бажання виїхати з Криму. 
   Проте 7 травня 2014 р. Міністерство освіти і науки України затвердило наказ № 556 про порядок переведення на навчання студентів з тимчасово окупованої території України. Згідно з цим документом, студенти-кримчани могли перевестися на свою спеціальність у будь-який виш материкової України до 1 вересня минулого року зі збереженням форми навчання та всіх наявних пільг. На той момент про цей наказ Міносвіти було широко відомо: з’явилися публікації в ЗМІ, у Криму ще працювало українське телебачення, преса, інтернет-видання.
   13 листопада 2014 р. вийшов наказ №1311 «Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 7 травня 2014 № 556», згідно з яким терміни переведення студентів з окупованої території продовжили до 1 березня 2015 р.
   Проте інформація про це зявилася лише на сайті Верховної Ради України та Міністерства освіти і науки України. Малодоступність цієї інформації не тільки відбивається на можливостях переводу потенційних студентів, а й водночас показує непоінформованість університетів.
   Профільне міністерство підтвердило, що крім офіційного сайту, інформація про продовження термінів в інших місцях відсутня. Консультаційний центр Міністерства освіти підтвердив дію наказу до 1 березня і переведення з усіма пільгами. 
   Щоб подати ці документи, немає потреби виїжджати в материкову Україну, можна було відправити все електронною поштою і в найкоротший проміжок часу отримати відповідь.
Водночас, слід вказати, що студент, який перевівся з окупованих територій, може мати деякі проблеми, пов’язані з відсутністю в українських вишах доступу до даних окупованого півострова. Цьому є декілька причин:
1) З 1 січня в Криму почали перейменовувати і перереєструвати виші за російським законодавством, що призвело до оформлення всієї документації за російським зразком.
2) З моменту проведення «референдуму» в Криму українська система освіти перестала отримувати доступ до матеріалів півострова і відповідно взяти інформацію по семестрах 2014–2015 навчального років неможливо. Це породжує проблему, яку можна розв’язати шляхом здачі при переведенні великої академзаборгованості чи вступом на нижчий курс.
   Багато в чому схожі проблеми є і у випускників. 14 жовтня 2014 р. Міносвіти відправило в усі обласні департаменти освіти лист, у якому було вказано, що кримські школярі, які закінчують одинадцятий клас та мають бажання вступити в українські ВНЗ, бажано було до 10 лютого зареєструватися на навчання екстерном на материку. Дипломи, які видаються на півострові, є російського зразка і в Україні не визнаються. Тому для здачі ЗНО випускникам потрібно пройти атестацію в школах, які розташовані на материку. Так, наприклад, Міжнародна українська школа пропонувала сприятливі умови для кримчан, у ній можна було, не виїжджаючи з півострова, здати всі контрольні та іспити через Інтернет. Єдине, щоб здати ЗНО все ж необхідно приїхати на материк. 
За словами заступника міністра освіти і науки України А. Гевко, «учень з Криму має прикріпитися до будь-якої школи, яка є на території материкової України і дистанційно екстернатом її завершити. Для отримання атестата він має обов'язково здати підсумкову атестацію. Здавши атестацію, він отримує атестат тієї школи, до якої він прикріпиться».
Коментуючи коло зазначених проблем, директор Центру оцінювання якості освіти І. Лікарчук заявляв : «Процедура реєстрації на ЗНО для кримчан така ж, як і для всіх. Вони зобов’язані пройти електронну реєстрацію та реєстрацію документами, але зобов’язані мати документ про те, що вони в 2015 році отримають середню загальну освіту».
Важливим є також те, що eповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу М. Джемілєв дав рекомендацію кримським випускникам подати документи саме в Міжнародну українську школу.
  «Міжнародна українська школа є державною установою і надає освіту безкоштовно. Приймальна комісія навчального закладу приймає заявки в режимі онлайн. Перед цим батьки учня мають відіслати листа в Міністерство освіти і науки України з проханням зарахувати дитину на навчання», – повідомив уповноважений на своїй сторінці у Facebook.
   Г. Пархоменко, заступник директора у Української міжнародної школи, зазначала: «Навчання для учнів з Криму відбувається в дистанційному режимі. Вся інформація відсилається їм електронною поштою, в якій вказані дані та контакти їхніх вчителів. Також відправляється інформація про те, що їм потрібно підготувати, щоб пройти атестацію. Якщо дитина готова, вона повідомляє про це вчителя. Він надсилає учневі контрольну роботу»
На сьогодні адміністрація школи та Міністерство освіти не визначилися з місцем проведення здачі ЗНО для кримських випускників, але скоріше за все тестування буде в Херсонській або Запорізькій областях, тому розглядається питання організації житла для учнів.
   Дехто з експертів вважає, що мало кримських випускників захотіли складати ЗНО у зв’язку з тим, що Україна не створила простий порядок отримання дипломів українського зразка. Про це розповіла В. Потапова, координатор освітніх програм Центру громадської освіти «Альменда»: «Згідно з листом Міністерства освіти, учень має здати атестацію з усіх предметів, які він зараз вивчає в Криму. Якщо в 2014 році він навчався за українськими програмами, то новий навчальний рік – це вже російська програма. Таким чином, учень має здати 18 предметів. Як ви розумієте, це реально відлякує випускників». Вона вважає, що можна було ввести обов’язкову атестацію з предметів українознавчого циклу, які тепер не викладаються в кримських школах, а з решти предметів виставляти оцінки, отримані в Криму. «У той же час багато батьків хочуть, щоб їхні діти отримали атестати. Вони чудово розуміють, що російський атестат, отриманий в Криму, не визнається за кордоном. А в російських ВНЗ, які надають якісну освіту – дуже велика конкуренція з абітурієнтами з усієї Росії», – зазначила В. Потапова.
Багато батьків абітурієнтів розуміють, що в Криму немає сенсу здобувати освіту, оскільки дипломи ВНЗ будуть визнані лише в Росії. Але бажаючих є небагато, оскільки Україна ввела заборону на транспортне сполучення з півостровом. А тому учням буде складно виїжджати на материк на проходження тестування.
   Потенційні випускники, які планують отримати український атестат, та їхні рідні намагаються не афішувати, аби не мати проблем із владою Криму. Багато батьків на умовах анонімності обурюються правилами отримання українського диплома, які запропоновано Міністерством освіти. Багато хто сподівається, що тверезий розрахунок візьме гору і це все скасують. Тривалий час тяжко було повірити, що для їхніх дітей створили стільки перешкод. 
 Це не тільки довго, але ще й дуже дороге задоволення, оскільки проїзд тепер у п’ять разів дорожчий. Причому у працюючих людей зарплати не такі вже великі. А потрібно приїхати на материк як мінімум чотири рази для складання ЗНО або переїжджати повністю на материк, коментують ситуацію батьки випускників.
   Водночас Мініосвіти не бачить жодних недоліків у запропонованій системі отримання дипломів та складання ЗНО для кримчан і тому не має наміру нічого міняти. Відповідно, не планується спростити для випускників із Криму порядок здачі державної підсумкової атестації з причини того, що їхня навчальна програма відрізняється від української.
   За словами заступника міністра освіти і науки України А. Гевка, «…є певні стандарти і всі повинні бути в єдиних умовах. У зв’язку з цим ніяких окремих програм не буде. Їм потрібно готуватися, прикріплятися до шкіл, отримувати завдання. Електронні підручники є. Поки що не було жодної скарги з приводу відмови шкіл їх зараховувати на екстернат».
   Єдине, на що можуть розраховувати абітурієнти з Криму – це пільгові бюджетні місця у ВНЗ, які гарантуються Законом України «Про права і свободи громадян України на тимчасово окупованих територіях». Відповідно до них, вступникам із Криму достатньо отримати мінімальний бал ЗНО і у випадку, якщо вони не пройшли за конкурсом, то адміністрація ВНЗ замовляє для них у Міністерства освіти додаткові бюджетні місця. Експерти вважають, що ця норма має працювати під час вступної кампанії, що, у свою чергу, може спростити вступ для жителів Криму. Але складно сказати, чи будуть ВНЗ і профільне міністерство дотримуватися цієї норми закону. 
   Суттєва проблема полягає в тому, що Міністерство освіти і науки України недостатньо широко оприлюднило необхідну інформацію про потенційні можливість для абітурієнтів із Криму, у той час як вузи-конкуренти з РФ свої пропозиції ефективно поширюють по регіону. Проблемною є і логістична складова, оскільки для проходження ЗНО необхідно випускникам їхати на материк, що в умовах транспортної блокади, подвійного кордону та через політичні обставини є складним для виконання. Попри спробу допомогти нашим громадянам з окупованих території, складається враження, що вітчизняні освітянські чиновники залишили багато гострих питань поза увагою.
 Матеріал підготовлено з використанням інформації таких джерел: Под прицелом (podpricelom.com.ua); Facebook (www.facebook.com); Крим Реалії (ua.krymr.com); Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим (ppu.gov.uа), UBR (ubr.ua).
Матеріал підготував М. Грет, мол. наук. співроб. НЮБ НБУВ

Немає коментарів:

Дописати коментар