Translate

субота, 21 березня 2015 р.

Податок на нерухомість: скільки платити?

Як правильно вираховується податок на нерухомість і що підпадає під оподаткування?
За основу береться загальна площа, а не тільки житлова:
• квартира; заміський будинок чи взагалі будинок; дача; садовий будиночок.
   Якщо у вас на ділянці будиночок, сарай і гараж, все це вважається загальним житловим будинком і вираховується загальна площа всіх споруд. При цьому за основу розрахунків беруться тільки дані з БТІ. Якщо ваш будинок чи інші об'єкти перебувають на стадії будівництва, то, відповідно, і податок ви не платите.


Як вираховують податок?
   Якщо у вас квартира - із її загальної площі вираховується 60 кв. м. і на іншу площу ви сплачуєте податок за кожний квадратний метр.
   Якщо у вас будинок - із його загальної площі вираховується 120 кв. м. і на іншу площу ви сплачуєте податок за кожний квадратний метр.
   Податок - 2% від мінімальної заробітної плати. З 1-го грудня 2015-го року це 1378 грн. Отже, всього 24,36 грн. за кв. м. Цей податок сплачується раз на рік.
   Якщо у вашій власності є не одна квартира, то в такому випадку всі площі додаються. Із загальної площі вираховується 60 кв. м., і ви сплачуєте податок за весь залишок.
   Якщо ви власник квартири, дачі, будинку тощо, то додаються площі усієї вашої власності і з суми вираховується 180 кв. м. На залишок сплачується податок.
   Точний розмір податку встановлюють місцеві органи влади, але він не може перевищувати 25 % від мінімальної заробітної плати.

Немає коментарів:

Дописати коментар