Translate

суботу, 26 березня 2016 р.

На Чернігівщині триває процес реформування територіальних органів юстиції та системи надання безоплатної правової допомоги

    Як саме це відбувається, чернігівські журналісти дізналися 24 березня під час прес-конференції в медіа-центрі «Моє місто». Відповіді на їхні запитання надали в.о. начальника Головного територіального управління юстиції в Чернігівській області В’ячеслав Хардіков і директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко. До обговорення цієї актуальної теми підключилися керівник Центру правової інформації на базі обласної універсальної бібліотеки ім. В.Г. Короленка, провідний бібліотекар Вікторія Примак і представники громадськості.
   За словами В’ячеслава Хардікова, відповідно до плану реформування Мін’юсту буде ліквідовано майже 600 районних управлінь юстиції радянського зразка. Замість них передбачається створити Бюро правової допомоги, загалом - понад 400 таких Бюро по всій Україні. Там наші громадяни зможуть отримати безкоштовні консультації фахівців, а також замовити та отримати різноманітні довідки, подати заяви на укладення чи розірвання шлюбу за допомогою онлайн-сервісів. Такі Бюро в нашому регіоні, як і у всій Україні, запрацюють вже з 1 липня 2016 року.
   Один з основних напрямків реформування - прийняття змін до законодавчих актів з питань реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, а також реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців.
«Міністерство передало більше повноважень на місця, – розповів, зокрема,  В’ячеслав Хардіков.  – Так, у 2015 році держреєстраторами юстиції було вчинено 55 904 дії по реєстрації речових прав та 42893 дії по реєстрації бізнесу. До цього процесу активно підключилися приватні нотаріуси – 7000 в Україні. Так само і на Чернігівщині з кінця минулого року приватні та державні нотаріуси стали повноцінними реєстраторами. Переконаний, що це допоможе підвищити якість надання юридичних послуг і сприятиме подоланню корупції в цілому, адже усунено контакт між державним службовцем і громадянином, який буде отримувати ту чи іншу послугу».
   Реформуванню органів юстиції сприяє і створення центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Вони покликані захищати права малозабезпечених громадян, інвалідів, переселенців, дітей-сиріт та інших вразливих категорій, повідомила журналістам директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко.
   Впровадження системи он-лайн послуг – ще один важливий крок у реформуванні. Завдяки цьому жителі Чернігівщини вже зараз просто і без зволікань через Інтернет можуть отримати довідки та витяги з реєстрів нерухомості, банкрутств підприємств та реєстрації бізнесу, можуть подати документи на зміну імені чи прізвища, заяву з наміром укласти чи розірвати шлюб, а також «замовити» свідоцтво про народження немовляти.
   В’ячеслав Хардіков зауважує: «Наша мета – створити найбільш сприятливі альтернативні способи обслуговування громадян. Сучасна молодь не хоче стояти в чергах, бути залежними від того чи іншого чиновника, тому наша система має відповідати цим запитам. Водночас ми розуміємо, що не всі готові обслуговуватися он-лайн, переважно це люди старшого віку, тому залишається і система особистих звернень. Кожен громадянин може обирати таку систему доступу до державних послуг, яка для нього найкраща».
Запит на таку інформацію в нашому суспільстві дуже великий, відзначає керівник Центру правової інформації (ЦПІ), що діє на базі обласної універсальної бібліотеки ім. В.Г. Короленка, Вікторія Примак. Саме тому у жовтні 2010 року був створений цей Центр. У відкритому доступі для читачів 3,5 тис. документів правового характеру: нормативно-правові акти (кодекси, закони, постанови), наукові коментарі, розпорядження Чернігівської ОДА, довідкова, учбова література, 50 назв періодичних видань.
   Центр активно співпрацює з Головним територіальним управлінням юстиції в Чернігівській області, Юридичною клінікою Чернігівського технологічного університету, ГО МАРТ, Чернігівським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги. В ЦПІ діє Пункт доступу громадян до офіційної інформації органів державної влади, де користувачі можуть самостійно або за допомогою бібліотекаря отримати інформацію на сайтах Верховної Ради, Президента України та інших офіційних веб-сайтах.
   Кожного 2-го та 4-го четверга місяця спеціалісти Головного управління юстиції, центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та студенти-волонтери Юридичної клініки ЧДТУ, державний нотаріус надають юридичну допомогу всім зацікавленим громадянам. З 2014 року на базі ЦПІ почав діяти дистанційний консультативний пункт, де жителі віддалених районів отримують безкоштовну юридичну допомогу по Skype. Цією можливістю скористалися понад 1000 громадян.

Немає коментарів:

Дописати коментар