Translate

четвер, 11 серпня 2016 р.

Оплата праці працівників закладів культури

   Роз 'яснює заступник директора Департаменту заробітної плати та умов праці начальник відділу Міністерства соціальної політики України Алла ЛИТВИН

   На комунальному підприємстві «Парк культури і від­починку» утворилася економія бюджетних коштів із зарплати через неприйняття працівників на роботу з початку року. У лю­тому 2016 р. підприємство звернулося до головного роз­порядника за дозволом на ви­плату допомоги на оздоровлен­ня за рахунок економії коштів, у чому одержало відмову через постанову Кабміну від 01.03.2014 р. № 65 «Про еконо­мію державних коштів та недо­пущення втрат бюджету». Чи правомірно це?
І. Корнієць, Дніпропетровська обл.

     Відповідь. За частиною 3 ст. 29 Закону України «Про культуру» працівники у сфері культури, пе­дагогічні працівники закладів осві­ти сфери культури мають право на допомогу на оздоровлення під час надання щорічної відпустки в роз­мірі посадового окладу, а також на матеріальну допомогу для вирі­шення соціально-побутових пи­тань і доплату за вислугу років у розмірах і порядку, встановлених Постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2015 р. № 1026 «Питання виплати працівникам державних і комунальних клубних закладів, парків культури та відпо­чинку, центрів (будинків) народної творчості, центрів культури та до­звілля, інших культурно-освітніх центрів доплати за вислугу років, допомоги для оздоровлення та матеріальної допомоги для вирі­шення соціально-побутових пи­тань», що набрала чинності з 1 січня 2016 р., передбачено, зокрема, виплату працівникам державних і комунальних клубних закладів, парків культури та відпо­чинку, центрів (будинків) народної творчості, центрів культури та до­звілля, інших культурно-освітніх центрів, посади яких визначені в переліку, затвердженому цією по­становою, допомоги на оздоров­лення під час надання щорічної відпустки в межах фонду оплати праці, затвердженого на відповідний рік, у розмірі посадового окладу.
    Крім того, відповідно до поста­нови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіці­єнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфе­ри» керівник установи має право надавати працівникам в межах фонду заробітної плати, затвер­дженого в кошторисі, матеріальну допомогу, в тому числі на оздо­ровлення, в сумі не більш ніж один посадовий оклад на рік, крім мате­ріальної допомоги на поховання.
    Виняток становить матеріальна допомога на поховання, яка ви­плачується за відповідної потреби, незалежно від того, чи була одер­жана працівником допомога на оздоровлення або інша матеріаль­на допомога. Розмір її визначаєть­ся в межах наявних коштів.
    Постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.2014 р. № 65 «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету» не заборонено виплачувати працівни­кам допомогу на оздоровлення. 

Виплата працівникам клубних закладів доплати за вислугу років
    Чи може клубний заклад і І проводити доплату за ви­слугу років за попередньо від­працьовані місяці, за які не бу­ло проведено оплати у зв'язку з відсутністю коштів?
Т. Шуляк, Чернігівська обл.

    Відповідь.
За частиною 3 ст. 29 Закону України «Про культуру» працівники у сфері культури, педа­гогічні працівники закладів освіти сфери культури мають право на допомогу на оздоровлення під час надання щорічної відпустки в роз­мірі посадового окладу, а також на матеріальну допомогу для вирі­шення соціально-побутових пи­тань і доплату за вислугу років у розмірах і порядку, встановлених Кабінетом Міністрів України.
   Постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2015 р. № 1026 «Питання виплати працівникам державних і комунальних клубних закладів, парків культури та відпо­чинку, центрів (будинків) народної творчості, центрів культури та до­звілля, інших культурно-освітніх центрів доплати за вислугу років, допомоги для оздоровлення та матеріальної допомоги для вирі­шення соціально-побутових пи­тань», що набрала чинності з 1 січ­ня 2016 р.. затверджено, зокрема, порядок виплати доплати за ви­слугу років і перелік посад праців­ників державних і комунальних клубних закладів, парків культури та відпочинку, центрів (будинків) народної творчості, центрів куль­тури та дозвілля, інших культурно- освітніх центрів, які мають право на виплату такої доплати.
   Відповідно до п. З цієї постанови доплата за вислугу років випла­чується за рахунок коштів спеці­ального фонду, коштів, одержаних від господарської діяльності, а та­кож з інших джерел, не забороне­них законодавством.
   За пунктом 1 Порядку складан­ня, розгляду, затвердження та ос­новних вимог до виконання кошто­рисів бюджетних установ, затвер­дженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2002 р. № 228 (далі — Порядок), основним плановим фінансовим документом бюджетної установи є кошторис.
   Кошторис має такі складові частини: загальний фонд, який містить обсяг надходжень із загального фонду бюджету та розподіл видат­ків за повною економічною класи­фікацією видатків бюджету на ви­конання бюджетною установою її основних функцій; спеціальний фонд, який містить обсяг надходжень із спеціального фонду бюджету на конкретну мету та їхній розподіл за повною еконо­мічною класифікацією видатків бюджету на здійснення відповід­них видатків згідно із законодав­ством, а також на реалізацію пріо­ритетних заходів, пов'язаних з ви­конанням установою її основних функцій.
    Згідно з абзацом другим п. 43 Порядку розпорядники бюджетних коштів мають право провадити ді­яльність виключно в межах бю­джетних асигнувань, затверджених кошторисами.

Джерело: Оплата праці працівників закладів культури // Праця i зарплата. - 2016. - 6 липня (№ 25). - С. 12.


Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41.

1 коментар: