Translate

четвер, 4 травня 2017 р.

Як докупити стаж?

   «Чула, що можна купити відсутній стаж. Розкажіть про це детальніше. Який щомісячний платіж? Куди звернутися?
   Мій стаж 32 роки. У мене двоє дітей. Скільки років до загального стажу мені додадуть за двох дітей?
І. В., м. Київ»

   Про те, що стаж тепер можна купити, останнім часом говорять досить багато. Насправді система добровільного пенсійного страхування існує вже понад 10 років. Зараз мова йде лише про те, щоб відповідну процедуру спростити і зробити більш доступною. Про добровільне страхування ми вже не раз писали.
   Зараз укласти договір на добровільне пенсійне страхування можна в Державній фіскальній службі (раніше цим займалися безпосередньо в Пенсійному фонді). На даний момент йдеться про працездатних осіб, які не досягли пенсійного віку, які офіційно не працюють або, наприклад, працюють за кордоном і з їхньої зарплати єдиний соціальний внесок в український бюджет не надходить. Такі громадяни можуть укласти відповідний договір* і самі регулярно перераховувати необхідні суми. Також можна за окремим договором здійснити разову сплату страхового внеску за період, коли людина не підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню. Таким чином, можна фактично купити відсутній стаж за періоди, коли людина, наприклад, не працювала або отримувала зарплату «в конвертах». Зараз один місяць страхового стажу коштує 704 грн. - це мінімальна сума єдиного соціального внеску - 22% від мінімальної зарплати, тобто від 3200 грн.
* * *
   Саме у вашому випадку стажу для призначення пенсії вистачає і без цього (жінкам для призначення хоча б мінімальної пенсії необхідно мати не менше ЗО років страхового стажу).
   До того ж, у стаж на загальних підставах зараховується час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми, але не довше ніж до досягнення кожною дитиною 3-річного віку, або період отримання допомоги з догляду за дитиною до досягнення дитиною такого віку. У першому випадку мова йде про періоди до 2004 року, а в другому випадку - про страховий стаж, набутий після 2004 року.
 
Джерело: Як докупити стаж? // На пенсії. - 2017. - 2 - 8 травня (№ 18). - С. 2.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар