Translate

понеділок, 8 травня 2017 р.

Аванс, застава або завдаток – що вигідніше при укладанні угоди?

  Припустимо, переговори пройшли успішно, сторони приймають рішення, залишається юридично ознаменувати початок операції - передати задаток, заставу або аванс.

   Юридична безграмотність, властива більшості громадян нашої країни, робить нас вразливими для дій шахраїв. До тих пір, поки ми не потрапимо в скрутну ситуацію, нас найменше цікавлять юридичні документи.
   З юридичними термінами окрема історія. Більшість людей абсолютно впевнені, що орієнтуються у спеціальній термінології не гірше, ніж дипломовані юристи. І зовсім дивуються, коли їх зайва самовпевненість стає причиною матеріальних втрат.
   - Різниця між цими термінами є і вона суттєва. Знання наведених категорій дасть змогу уникнути багатьох проблем, котрі можуть виникнути при укладанні, здавалося б, буденних угод, - пояснили юристи з компанії «НКС».

Різниця між термінами: застава, завдаток і аванс

   Аванс - платіж, що передує передачі майна, виконанню роботи, наданню послуг. Завдаток - це грошова сума, що видається однією стороною іншій у рахунок належних з неї за договором платежів на підтвердження укладення договору і забезпечення його виконання.
   Застава - спосіб забезпечення зобов'язання, при якому кредитор-заставодержатель набуває право продати заставлене майно у разі невиконання боржником зобов'язання.

Відмінності завдатку від застави і авансу:

   Завдаток, згідно зі ст. 570 Цивільного кодексу України, - це забезпечувальна грошова сума, яка видається однією зі сторін в рахунок належних платежів  за угодою іншій стороні, з метою забезпечення її виконання і в доказ серйозності намірів щодо укладення угоди. Завдаток є здатністю забезпечити виконання зобов'язань за діючим договором.
   Частина суми, передбаченої договором, вноситься в якості доказу серйозності намірів. Застава - гарантія повернення коштів кредитора.

   
   Завдаток може бути представлений тільки в грошовій формі, запорукою можуть бути як гроші, так і майно. Завдаток завжди менше загальної суми договору. Сума застави порівнянна з цінністю кредитного договору.
   Сьогодні майже всі угоди, особливо у сфері нерухомості, відбуваються з використанням задатків або застави. Ці два співзвучних терміна, хоч і мають різне призначення, обидва демонструють серйозність намірів по угоди. У чому ж різниця між завдатком і заставою?
   Завдаток - це деяка сума грошей, яка є своєрідним гарантом забезпечення виконання всіх пунктів договору і входить в рахунок майбутнього платежу. Договір отримання завдатку регулюється Цивільним Кодексом, і має письмову форму укладення.
   Під час укладання угоди, завдаток виконує три функції:
   по-перше, використання завдатку є підставою для затвердження укладення договору;
   по-друге, існує платіжна функція завдатку, так як він є першим внеском в рахунок всієї суми;
   по-третє, завдаток є певною гарантією, що договір буде виконаний в повній мірі.
   Застава являє собою гарантію повернення матеріальних засобів. Разом із заставою кредитор набуває право реалізувати об'єкт застави в тому випадку, якщо боржник відмовиться або не зможе з якоїсь причини виконувати свої боргові зобов'язання.

Форма забезпечення:

   У свою чергу умовами завдатку є: предмет (грошова сума, рухоме майно); завдатком забезпечується виконання договірних зобов'язань; завдаток повинен бути узгоджений сторонами; передача завдатку підтверджує укладення договору, навіть якщо є усний, так як договір про завдаток обов'язково укладається у письмовій формі.
   Таким чином, у якості прикладу, коли договори купівлі-продажу будинку та / або земельних ділянок, які за своєю формою і змістом не відповідають вимогам закону, а сторони лише домовилися укласти такі договори в майбутньому, передана однією особою іншій грошової сума є авансом, який має бути повернуто.
   Компенсаційна природа завдатку передбачає обов'язкову письмову форму з прямою вказівкою інформації в попередньому договорі або договорі купівлі-продажу. Якщо дані про завдаток не фігурують у письмовому вигляді, грошові виплати розцінюються як аванс. Розмір завдатку при купівлі квартири обов'язково фіксується в письмовому вигляді.
   У свою чергу, аванс - це також, як і завдаток визначена грошова сума. Аванс в чомусь схожий за своїм визначенням на завдаток, так як віддається в рахунок обумовлених платежів за першим основним зобов'язанням, грає функцію підтвердження наявності зобов'язань по укладанню угоди. Поняття «аванс» в законодавстві не має свого трактування. Істотна відмінність авансу від завдатку полягає в тому, що на аванс не покладено функцію забезпечувати взяте сторонами на себе зобов'язання.

Розмір завдатку, авансу або застави


   Так як завдаток або аванс - частина основної суми, то він не може її перевищувати. Застава повинна бути більша або дорівнювати сумі, яка надається позичальникові. У деяких випадках цінність застави може бути менше позики, але тільки тоді, коли обидві сторони згодні на такі умови.

Наслідки виконання і невиконання договору

   У разі виконання договору з використанням завдатку, завдаток не буде повернений, оскільки є деяким відсотком встановленої за договором суми. Якщо договір був укладений
   У разі невиконання договору з вини сторони, що надала завдаток, він вилучається на користь іншої сторони. Якщо договір не був виконаний одержувачем завдатку, завдаток повертається початковому власнику в подвійному розмірі з компенсацією всіх понесених витрат і збитків у зв'язку з невиконанням зобов'язань за договором. Правові аспекти цього питання також прописані в ст. 571 Цивільного кодексу України. Якщо не виконано договір із заставою, застава безповоротно вилучається на користь кредитора. Якщо ж угода не відбулася при заздалегідь перерахованому авансі - він просто повертається покупцеві. За умови, що в договорі не вказано жодних додаткових санкцій, - сторона, винна у зриві домовленостей, не несе ніякої відповідальності.
   Якщо у користувача виникло питання: що ж краще обрати у якості гарантії? Однозначно, можна сказати, що з цією роллю успішно впорається  угода про завдаток. Так як в разі зриву угоди, покупець компенсує понесені ним збитки і витрачений час. Однак, на практиці, продавець рідко наважується брати на себе подвоєну відповідальність.
   У такій ситуації, до спільного знаменника може привести угода про аванс з попереднім ознаменуванням відповідальності обох сторін у разі настання протилежного від бажаного результату.
Анна ЛИСА-КУЗЬМІЧ

Немає коментарів:

Дописати коментар