Translate

середу, 20 грудня 2017 р.

Чи дадуть 10 окладів під час звільнення?

    «Я народилася 10 листопада 1946 року. Після закінчення медучилища в 1968 році працювала на різних посадах середнього медперсоналу. У 2001-му оформила пенсію за віком і продовжувала працювати, зараз працюю медсестрою. Мій загальний стаж — близько 50 років. Відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення», медичним працівникам під час виходу на пенсію видають допомогу в розмірі 10 посадових окладів. Чи належить мені ця допомога в разі, якщо я звільнюся з роботи?
Лариса Василюк, м. Кременець, Тернопільська обл.»
   «Особам, які на день досягнення пенсійного віку працювали в установах державної або комунальної форми власності на посадах, що дають право на призначення пенсії за вислугу років (відповідно до пунктів «е»-«ж» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення»)*, і які мають стаж для чоловіків — 35 років, для жінок — ЗО років на таких посадах, під час призначення пенсії за віком виплачується грошова допомога в розмірі десяти місячних пенсій станом на день її призначення. За умови, що до цього вони не отримували якусь пенсію. Це передбачено пунктом 7-1 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».
    Ця норма прописана як компенсація для тих, хто мав достатню кількість років спеціального стажу, наприклад, медичного, але не скористався своїм правом вийти на пенсію за вислугу років.
   Ви давно оформили пенсію за віком, ще задовго до того, як зазначена норма набрала чинності, тому права на відповідну компенсацію у вас немає. Також звертаємо увагу на те, що така виплата передбачена не у випадку звільнення з певної посади, а в разі досягнення пенсійного віку та первинного оформлення пенсії.
Згідно з зазначеними пунктами, право на відповідні пільги мають:
е)    працівники сфери освіти, охорони здоров'я і соціального забезпечення;
є) спортсмени — заслужені майстри спорту, майстри спорту міжнародного класу — члени збірних команд;
ж)    артисти театрально-концертних та інших видовищних закладів, підприємств і колективів.

Джерело:  Чи дадуть 10 окладів під час звільнення? // На пенсії. - 2017. - № 51. -  С. 2. 
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар