Translate

середу, 13 грудня 2017 р.

Щодо виходу на пенсію за віком

    У 2020 р. мені виповниться 60 років. Чи матиму право на пенсію за віком у 60 років, якщо в мене вже 32 роки страхового стажу і до досягнення пенсійного віку не працюватиму? Чи буде враховано час навчання в інституті з 1977 до 1983 р. та роботу в Росії? За який період ураховується заробіток для обчислення пенсії?
І. Ковальчук, м. Київ


    Відповідь. За статтею 26 Закону України від 09.07.2003 р. № 1058-ІV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон № 1058) право на призначення пенсії за віком мають особи після досягнення 60-річного віку. Для призначення пенсії за досягнення цього пенсійного віку потрібно мати з 1 січня до 31 грудня 2020 р. — не менш як 27 років страхового стажу.
    При цьому пенсія за віком призначається незалежно від факту роботи на час призначення пенсії.
    Відповідно до ст. 24 Закону № 1058 страховий стаж — це період (строк), упродовж якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок.
   Періоди трудової діяльності та інші періоди, що зараховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цим Законом, зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених чинним раніше законодавством, крім випадків, передбачених цим Законом.
    Згідно зі статтею 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до стажу роботи, що дає право на пенсію, зараховується час навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, училищах і на курсах з підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі.
    Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.93 р. № 637 (далі — Порядок № 637), передбачено, що час навчання у вищих навчальних, професійних навчально-виховних закладах.
навчальних закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання.
    За відсутності в документах таких відомостей для підтвердження часу навчання приймаються довідки про тривалість навчання в навчальному закладі у відповідні роки за умови, що в документах є дані про закінчення повного навчального періоду або окремих його етапів.
    З урахуванням зазначеного період навчання з 1977 до 1983 р. буде зараховано до Вашого страхового стажу за умови, що навчання було на денному відділенні.
    Щодо зарахування до страхового стажу періоду роботи в Росії, то відповідно до Угоди про гарантії прав громадян держав —- учасниць Співдружності Незалежних Держав в галузі пенсійного забезпечення від 13.03.92 р. (далі — Угода) пенсійне забезпечення громадян держав — учасниць СНД і членів їхніх сімей здійснюється за законодавством держави, на території якої вони проживають.
    Для визначення права на пенсію, в тому числі на пенсію на пільгових умовах і за вислугу років, громадянам держав — учасниць Угоди враховується трудовий стаж, набутий на території цих держав, а також на території колишнього СРСР за період до набрання чинності цією Угодою.
    Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 р. № 22-1, зареєстрованою в Мін'юсті України 27.12.2005 р. за № 1566/11846 (далі — Порядок № 22-1), передбачено, що для підтвердження стажу, набутого на території держав — учасниць Угоди, подаються документи про стаж, визначені Порядком № 637 (трудова книжка, довідка про період роботи).
    Страховий стаж, набутий у Російській Федерації, для призначення пенсі? буде зараховано на підставі трудової книжки.
    Щодо періоду заробітку для обчислення пенсії, то згідно зі ст. 40 Закону № 1058 для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 р. На бажання пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 р. становить менш як 60 місяців, для обчислення пенсії також ураховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу поспіль до ЗО червня 2000 р. незалежно від перерв.
    Якщо страховий стаж становить менший період, ніж передбачено абзацом першим цієї частини, враховується заробітна плата (дохід) за фактичний страховий стаж.

Джерело:  Щодо виходу на пенсію за віком // Праця і зарплата. - 2017. - № 45. -  С. 22. 
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар