Translate

середу, 13 грудня 2017 р.

Призначення дострокової пенсії

     Мою дочку визнано дитиною-інвалідом у 12 років. Чи маю право на дострокову пенсію?
М. Коцупера, Вінницька обл.


    Відповідь. Законом № 1058 передбачено, що матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до шестирічного віку. мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років і за наявності не менш як 15 років страхового стажу. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.
    Порядком № 22-1 передбачено, що до заяви про призначення пенсії за віком матерям інвалідів з дитинства, які виховали їх до шестирічного віку, додається свідоцтво про народження. Для підтвердження факту виховання дитини до зазначеного віку до заяви подається паспорт дитини.
    Визнання особи інвалідом з дитинства або дитиною-інвалідом засвідчується випискою з акта огляду МСЕК, медичним висновком установи охорони здоров'я, посвідченням одержувача допомоги, довідкою органу, що призначає допомогу, про період призначення допомоги.
    Якщо дитина визнана дитиною-інвалідом після досягнення шестирічного віку, надається висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що вона мала медичні показання для визнання її дитиною-інвалідом до досягнення шестирічного віку.
    Отже, право на дострокову пенсію Ви будете мати в разі подання медичного висновку про те. що Ваша дочка мала медичні показання для визнання її дитиною-інвалідом до досягнення шестирічного віку і за наявності у Вас 15 років страхового стажу.

Джерело:  Призначення дострокової пенсії // Праця і зарплата. - 2017. - № 45. -  С. 23. 
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

 

Немає коментарів:

Дописати коментар