Translate

неділя, 21 жовтня 2018 р.

Призначення пенсії зі зменшенням пенсійного віку?

    У період із квітня 1986 року по червень 1995-го проживала у зоні посиленого радіологічного контролю. Посвідчення потерпілої внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС я втратила й відновити його не маю можливості. Народилася в липні 1968 року. Чи можу я розраховувати на призначення пенсії зі зменшенням пенсійного віку?

   Законодавчо визначено, що особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, пенсії призначаються зі зниженням пенсійного віку за наявності відповідного страхового стажу, зменшеного на кількість років зменшення пенсійного віку.

   Водночас особам, які постійно проживали або постійно працювали в зоні посиленого радіологічного контролю, за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали в цій зоні не менше як 4 роки, пенсії призначаються зі зменшенням пенсійного віку на 2 роки і додатково на 1 рік за кожні 3 роки проживання, роботи, але не більше як на 5 років. Початкова величина зниження пенсійного віку, у Вашому випадку на 2 роки, встановлюється лише особам, які постійно проживали або постійно працювали в зоні посиленого радіологічного контролю з моменту аварії по 31 липня 1986 року незалежно від часу проживання або роботи в цей період. Зважаючи на те, що на момент аварії Ви проживали на забрудненій території, Ваш пенсійний вік початково знижується на 2 роки і додатково на 3 роки за 9 повних років проживання на зазначеній території. Отже, право на пенсію Ви матимете після досягнення 55-річного віку та за умови наявності належного стажу.
    Для підтвердження проживання на забрудненій території Ви маєте подати до органу Фонду довідку про період проживання у зоні посиленого радіологічного контролю, видану органами місцевого самоврядування.

Джерело: Призначення пенсії зі зменшенням пенсійного віку? // Пенсійний кур'єр. - 2018. - № 35. -  С. 4.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар