Translate

понеділок, 17 грудня 2018 р.

ПЕНСІЇ ДЛЯ ЖИТЕЛІВ ДОНБАСУ

    Після початку АТО значна кількість українських пенсіонерів залишилася на окупованих територіях Луганської і Донецької областей. Чи повинна Україна виплачувати їм пенсії, чи внаслідок воєнних дій ці зобов’язання скасовуються? Невиплачені пенсії накопичуються і створюють величезну заборгованість держави перед пенсіонерами. Як її погашати?
    Відповіді на ці запитання шукали учасники міжнародної конференції «Виплата пенсій внутрішньо переміщеним особам в Україні: як реалізувати конституційне право на пенсію?». Захід організували канадські й американські неурядові організації за сприяння профільного комітету Верховної Ради.
Пенсійні туристи
    2014 року держава ухвалила рішення: виплачувати пенсії тільки тим жителям Донбасу, що виїхали на підконтрольні Україні території, фактично там живуть і мають довідку внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Виплачувати гроші пенсіонерам, які залишалися на окупованій території, припинили. Частина цих людей вже п’ятий рік поспіль не одержує своїх пенсій, частина перетворилася на так званих пенсійних туристів.
    Стандартна ситуація: пенсіонер з Алчевська чи Горлівки перетинає лінію розмежування, реєструється на підконтрольній Україні території, оформляє потрібні для одержання пенсії документи й повертається додому. Періодично він приїздить, щоб у належний час «засвітитися» в управлінні соціального захисту, у відділенні «Ощадбанку», одержати пенсію та обміняти гривні на російські рублі, що перебувають в обігу на окупованій території. З обох боків лінії розмежування швидко знайшлися люди, що почали торгувати довідками ВПО, пропонувати допомогу в оформленні пенсій, реєстрації тощо. За словами начальника головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області Наталії Рад, навіть у приміщеннях пенсійних підрозділів намагаються розмістити оголошення про можливість нелегального оформлення документів для пенсійних туристів, організацію їх ночівлі, транспортування тощо. Для жителів прифронтових районів України пенсійний туризм став джерелом неабияких доходів: за офіційну реєстрацію, житло та збереження «таємниці тимчасового перебування» вони беруть чималі гроші (відомо безліч випадків, коли власники житла відверто шантажують пенсійних туристів: або ти платиш зазначену суму, або я заявляю у відповідні органи, що ти живеш у мене тільки наїздами). Навіть більше, пенсійний турист, який має довідку ВПО, також може одержувати компенсацію за оренду житла на підконтрольній Україні території, хоча фактично живе в окупації!
    Абсурдність ситуації очевидна. На переконання заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгія Туки, цей абсурд спричинила позиція держави, що перетворила пенсіонерів з окупованих територій на порушників закону, а багатьох громадян «з української сторони» на їхніх співучасників. Згадаймо 2014 рік. Тоді аргументи на користь припинення виплат «на ту сторону» були такі: через воєнні дії Україна не може гарантувати доставку та збереження пенсійних коштів у самопроголошених республіках, виплачувати пенсії «на окупаційну зону» означає фінансувати сепаратистів. Згодом до цих аргументів додались інші: не варто платити українські пенсії на Донбас, адже тамтешні пенсіонери одержують гроші від сепаратистів або: нехай тим, хто закликав Путіна «ввести війська», пенсії виплачує Росія.
    Чи мають ці аргументи юридичну основу? Росія не може виплачувати пенсії людям з окупованої частини Донбасу. Навіть якщо б ця країна визнала себе окупантом, то стаття 55 Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни вимагає від окупанта забезпечувати це населення харчами й медикаментами, а не пенсіями! До того ж якщо Україна визнає гуманітарні виплати, що здійснюють сепаратистські «уряди», пенсіями, то вона, по суті, визнає ЛНР і ДНР державами, адже пенсії призначають і виплачують держави! Зрозуміло, що на це наша країна ніколи не піде. А тепер про те, чи доцільно Україні платити пенсії громадянам, які стоять на антиукраїнських позиціях.
Конституційне право
    Юристи кажуть: треба розрізняти емоції і правові аспекти. Україна виплачує пенсії багатьом пенсіонерам, які мають антиукраїнські політичні погляди, але живуть на підконтрольній Києву території, і ні в кого не виникає думки відібрати в них ці виплати. Окрім того, звинувачувати сотні тисяч громадян у сепаратизмі тільки за місцем проживання незаконно, адже сепаратистську й терористичну діяльність особи має довести суд. Звинувачення без доказів і суду є наклепом. І головне — жителі окупованих територій, навіть якщо вони відверто займають антиукраїнську позицію, заробили свої пенсії в Україні. Держава, призначивши їм пенсійні виплати, взяла на себе зобов’язання регулярно їх виплачувати. Тож припинення виплат є порушенням прав громадян, які гарантує стаття 46 Конституції України. Навіть більше, пенсія, котру заробила особа, є її майном незалежно від того, на якій території вона живе: підконтрольній Україні чи окупованій. Порушення державою права власності можна трактувати як порушення національного й міжнародного права.
    А як щодо безпеки пенсійних коштів на окупованих територіях, яку Україна не може ні гарантувати, ні забезпечити? Виявляється, проблему треба розуміти інакше.
— Ідеться не про виплату українських пенсій на окупованих територіях, — каже Георгій Тука, — а про виплату українських пенсій людям з окупації на території України. Для цього потрібно розробити спеціальний механізм.
    На переконання учасників конференції, передусім треба ухвалити проект закону № 6692 «Про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян», який нині перебуває на розгляді у Верховній Раді. Він передбачає кілька новацій.
    По-перше, для отримання пенсій на підконтрольній Україні території пропонують не вимагати реєстрації як ВПО. Тобто громадяни України незалежно від факту проживання на окупованих територіях чи внутрішнього переміщення зберігають право на пенсії від Української держави. По-друге, якщо внаслідок окупації чи воєнних дій особа втратила документи, потрібні для призначення пенсії, або вони зазнали пошкодження, пенсію мають обчислювати на підставі даних із реєстру застрахованих осіб, а призначати чи перераховувати за даними, наявними в Пенсійному фонді. Навіть більше, якщо органи Фонду не мають змоги перевірити документи, які особа подала для визначення права на пенсію, цей факт не може бути підставою для відмови в її призначенні. По-третє, пенсію за минулий час мають виплачувати особі без будь-якого обмеження терміну. 
Проблема боргів
    Останнє положення має дуже велике значення і для пенсіонерів Донбасу, і для Української держави. Адже на сьогодні, за даними Пенсійного фонду, заборгованість держави перед пенсіонерами ВПО та жителями окупованих територій з початку АТО сягнула майже 64 млрд грн. Пенсіонери, що не одержали своїх виплат, звертаються в суди України і Європейський суд з прав людини з вимогою погасити цю заборгованість. Юристи кажуть: Україні сьогодні дешевше погасити пенсійні борги, ніж чекати, доки Європейський суд зобов’яже її виплатити відповідні компенсації, суми яких можуть бути не підйомними — до сотні мільярдів гривень. (Свого часу Європейський суд зобов’язав Сербію виплатити всі пенсійні борги особам, які живуть на території самопроголошеного Косова).
     Нагадаємо, що в червні 2018 року уряд ухвалив Постанову № 335, відповідно до якої ВПО, що зареєструвалася на підконтрольній Україні території, починала одержувати свою пенсію з місяця звернення в органи Пенсійного фонду. У постанові зазначено, що порядок повернення грошей за минулий період буде визначено згодом окремим урядовим документом.
     Однак у вересні 2018 року Верховний суд України наголосив, що урядові постанови, як підзаконні акти, мають меншу юридичну силу, ніж положення Конституції та відповідних пенсійних законів. Тож зобов’язав органи Фонду виплачувати пенсії жителям окупованих територій незалежно від їх реєстрації чи фактичного перебування на підконтрольній Україні території, визнавши, що внутрішнє переміщення чи проживання в окупації не позбавляє людину конституційного права на отримання пенсії. За словами заступника Голови правління Пенсійного фонду України Ірини Ковпашко, Фонд направив у свої підрозділи роз’яснення щодо рішення Верховного суду.
    Проте очевидно, що ці роз’яснення не можуть замінити чіткого порядку погашення заборгованості з виплати пенсій, котрий потрібно розробити якнайшвидше з огляду на її обсяги. Адже нині до 50% пенсіонерів — ВПО очікують на отримання виплат за минулий період. Експерти сподіваються, що ухвалення закону № 6692 і відповідних підзаконних актів створить для цього належні умови.
    Коментуючи ситуацію, заступник міністра соцполітики України Микола Шамбір зауважив, що певні кроки щодо цього вже зроблено: скасовано процедуру перевірок ВПО (зокрема, працівники соцзахисту вже не перевіряють їхню присутність за місцем проживання на підконтрольних Україні територіях); фізичну ідентифікацію ВПО в Ощадбанку нині здійснюють раз на шість місяців тощо.
    …У принципі правовий бік питання зрозумілий. Не зрозуміло, як на практиці гарантувати безпечне отримання пенсій усіма пенсіонерами з непідконтрольних територій, особливо тими, що за станом здоров’я не можуть не тільки дістатися української території, а й просто вийти з дому? Експерти пропонують Україні вивчити щодо цього досвід Грузії. Після російсько-грузинської війни в Абхазії та Південній Осетії ці території оголосили про свою незалежність. Грузія цього не визнає. Проте вона виплачує пенсії не тільки ВПО, а й особам, які живуть на окупованих територіях Абхазії та Південної Осетії, але зберегли грузинське громадянство. Такі люди мають особисто або через довірених осіб зареєструватися в міністерстві здоров’я та соціального захисту й одержати спеціальну банківську картку для отримання зароблених пенсій на території Грузії (зокрема, завдяки мобільним банкам). Однак керівництво тамтешніх сепаратистів примушує населення відмовлятися від грузинського громадянства, не кожен пенсіонер має змогу дістатися до лінії розмежування, тобто пенсію фактично одержують не всі. До того ж у Грузії воєнні дії вже давно закінчились, а в Україні тривають досі...
Ближче до грошей
    Сьогодні виплати пенсіонерам із Донбасу здійснюють лише у відділеннях Ощадбанку й тільки після відповідної ідентифікації.
    — У відділеннях Ощадбанку для ВПО відкривають окремі «вікна», створюють віддалені    робочі місця працівників банку в органах місцевої влади, зорганізовано роботу трьох відділень банку на КПП, працює два мобільних відділення на лінії розмежування, — зазначив Дмитро Баштовий, заступник директора департаменту електронної комерції та платіжних засобів АТ «Ощадбанк». — Пенсіонер — ВПО може пройти ідентифікацію в будь-якому відділенні Ощадбанку. Разом із Пенсійним фондом розроблено електронне пенсійне посвідчення для ВПО, що є водночас платіжною карткою. За цими картками громадяни зможуть одержати свої гроші і в Ощадбанку, і в банкоматах інших банків.



Джерело: ПЕНСІЇ ДЛЯ ЖИТЕЛІВ ДОНБАСУ // Пенсійний кур’єр. - 2018. - № 48 . -  С. 2.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар