Translate

понеділок, 17 грудня 2018 р.

Чи призначать мені пенсію з дня досягнення пенсійного віку?

    Я народилася 30 вересня 1959 року. За призначенням пенсії звернулася до Пенсійного фонду лише 8 серпня 2018-го. Працювала по червень цього року. Чи призначать мені пенсію з дня досягнення пенсійного віку? На які доплати до пенсії я можу розраховувати при відстрочці часу виходу на пенсію?

     Статтею 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) визначено терміни, з яких призначається пенсія.
     Зокрема, пенсія за віком призначається з дня звернення за її призначенням. Якщо звернення відбулося не пізніше як через три місяці з дня досягнення особою пенсійного віку, пенсія призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку.
     У разі якщо особа звернулася за призначенням пенсії пізніше, з метою відстрочити час виходу на пенсію задля збільшення її розміру, пенсія за віком призначається за заявою особи з дня, що настає за останнім днем місяця, в якому вона набула повний місяць страхового стажу (у тому числі сумарно). Звернення за призначенням пенсії має бути не пізніше як через три місяці з такого дня.
     Таким чином, оскільки у цьому випадку звернення за призначенням пенсії відбулося в серпні — до спливу трьох місяців з останнього дня місяця, в якому набуто повний місяць страхового стажу (червень 2018-го), і є страховий стаж після досягнення пенсійного віку з 1 жовтня 2017-го по 30 червня 2018-го, пенсію буде призначено з 1 липня 2018 року.
     Щодо підвищення розміру пенсії за відстрочку часу виходу на пенсію, то статтею 29 Закону 1058 передбачено встановлення підвищень до пенсії за віком у разі відстрочки часу її призначення. Так, особі, яка набула право на пенсію за віком відповідно до Закону 1058, але після досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону, виявила бажання працювати й одержувати пенсію з більш пізнього віку, пенсія за віком призначається з урахуванням страхового стажу на день звернення щодо призначення пенсії з підвищенням розміру пенсії за віком, обчисленого відповідно до статті 27 Закону 1058, на такий відсоток:
  •      на 0,5% — за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку в разі відстрочення виходу на пенсію на термін до 60 місяців;
  •     на 0,75% — за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку в разі відстрочення виходу на пенсію на термін понад 60 місяців.
    Підвищення розміру пенсії за неповний місяць страхового стажу не здійснюється.
    У наведеному випадку пенсію жінці буде підвищено за 9 місяців страхового стажу на 4,5% від розміру пенсії, визначеного за нормами статті 27 Закону 1058 (від заробітку, з якого сплачувалися страхові внески та набутого страхового стажу).
    Наприклад, якщо розмір її пенсії з урахуванням стажу та заробітку — 2700 грн, то підвищення до пенсії становитиме 121,50 грн на місяць. Тобто чим більший розмір пенсії, тим на більший розмір підвищення до пенсії можна розраховувати.
    Варто зауважити, що, крім зазначеного підвищення, частиною третьою статті 29 Закону 1058 передбачено встановлення після виходу на пенсію жінкам, які народилися в період по 31 грудня 1961 року, підвищення розміру пенсії, обчисленого відповідно до статті 27 Закону 1058, у розмірі 2,5% за кожні шість місяців більш пізнього виходу на пенсію, починаючи з 55 років до досягнення ними 60-річного віку, за умови, що до цього їм не було призначено будь-яку пенсію. У цьому випадку — на 17,5%.
    Тобто в наведеній ситуації жінці буде призначено два підвищення: за страховий стаж після пенсійного віку та за більш пізній вихід на пенсію (підвищений пенсійний вік).

Джерело: Чи призначать мені пенсію з дня досягнення пенсійного віку? // Пенсійний кур’єр. - 2018. - № 45 . -  С. 4.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар