Translate

середа, 27 лютого 2019 р.

Право учасника бойових дій на додаткову відпустку

    Фізична особа — підприємець є учасником бойових дій. Чи має вона право на додаткову відпустку як учасник бойових дій за рахунок коштів державного бюджету?
Н. Грищенко, Житомирська обл.


    Відповідь. За статтею 2 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон) право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи.
    Відповідно до ст. З КЗпП законодавство про працю регулює трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами.
    Статтею 16-2 Закону передбачено, що учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності, особам з інвалідністю внаслідок війни, статус яких визначений Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», особам, реабілітованим відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917—1991 років», із числа тих, яких було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув'язнення) або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу, надається додаткова відпустка із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік.
    Таким чином, право на додаткову відпустку тривалістю 14 календарних днів на рік мають тільки працівники, які мають статус учасників бойових дій та перебувають у трудових відносинах із роботодавцями.

Джерело: Право учасника бойових дій на додаткову відпустку // Праця і зарплата. - 2019. - № 6 . -  С. 6.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар