Translate

субота, 27 липня 2019 р.

Умови призначення пільгової пенсії та виплати грошової допомоги при виході на пенсію

    Я З0 років безперервно працюю медсестрою в лікарні. Більше як півроку працювала на 0,25 ставки й одержувала менше за мінімальну заробітну плату на місяць. Цього року мені виповнюється 59 років і я маю право на пенсію за віком, але в мене є неповні місяці роботи. Чи матиму я право на грошову допомогу в розмірі 10 пенсій?

   Для призначення грошової допомоги необхідно на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон), працювати в закладах і установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е»—«ж» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення». Жінкам потрібно мати не менше як ЗО років страхового стажу на таких посадах, а також до цього їм не мало бути призначено будь-яку пенсію.
   Страховий стаж враховується по місяць, що передує місяцю, в якому особа подає заяву про призначення пенсії. Страховий стаж після 01.01.2004 обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку. Календарний місяць роботи за спеціальністю зараховують до страхового стажу роботи за спеціальністю як повний місяць, якщо заробітна плата особи, з якої сплачувалися внески в Пенсійний фонд України, була не меншою за мінімальну.
   Відповідно до етапі 24 Закону, якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків є меншою за мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови здійснення в порядку, визначеному правлінням Пенсійного фонду України, відповідної доплати до суми страхових внесків для того, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою за мінімальний страховий внесок за відповідний місяць.
   Застрахована особа, яка підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню і бажає зарахувати неповний місяць роботи до страхового стажу як повний, подає в територіальний орган Пенсійного фонду України за місцем призначення пенсії відповідну заяву.
   Працівник територіального органу Пенсійного фонду України на підставі даних персоніфікованого обліку про періоди, за які особа бажає здійснити доплату в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок, складає повідомлення-розрахунок.
   Особа має здійснити доплату в сумі, зазначеній у повідомленні-розрахунку, протягом 10 календарних днів із дня його отримання.
    Отже, якщо до місяця звернення за призначенням пенсії за віком Ви не набули З0 років страхового стажу на посадах, які зараховують до стажу, що дає право на виплату грошової допомоги, і після 01.01.2004 Ви маєте місяці роботи за спеціальністю, за які Ви одержували заробітну плату меншу за мінімальну, Ви можете, якщо це доцільно, здійснити доплату до мінімального страхового внеску.

Джерело:  Умови призначення пільгової пенсії та виплати грошової допомоги при виході на пенсію// Пенсійний кур'єр. - 2019. - № 28. - С. 4
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар