Translate

середу, 23 жовтня 2019 р.

Перехід з одного виду пенсії на інший

    Одержую пенсію за віком у розмірі 1700 грн. Нещодавно помер мій чоловік. Чи маю я право перейти на його пенсію? Чи збільшиться розмір моєї пенсії, якщо він одержував 2400 грн?

     Відповідно до статті 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні. Батьки і чоловік (дружина) померлого, які не були на його утриманні, мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника, якщо втратили джерело засобів до існування.
     Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається на одного непрацездатного члена сім’ї в розмірі 50% пенсії за віком померлого годувальника. Розмір призначеної пенсії не може бути меншим за прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність.
     Особі, яка має одночасно право на різні види пенсії (за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника), призначається один із цих видів пенсії за її вибором (стаття 10 Закону 1058).
     У Вашому випадку переходити на пенсію у зв’язку з втратою годувальника недоцільно, оскільки 50% пенсії годувальника менше за розмір пенсії, котру Ви одержуєте.

Джерело:  Перехід з одного виду пенсії на інший // Пенсійний кур'єр. - 2019. - № 40. - С. 4.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар