Translate

вівторок, 22 жовтня 2019 р.

Надбавка до пенсії на неповнолітніх дітей

    Ми з чоловіком пенсіонери, маємо неповнолітнього сина. Я одержую надбавку до пенсії в розмірі 150 грн. Чому до пенсії чоловіка не нараховують надбавку? Якщо після досягнення 18 років син навчатиметься у виші, чи збережеться надбавка на нього до моєї пенсії?

    Згідно з пунктом 6 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) до ухвалення відповідного закону до пенсій, передбачених цим Законом, встановлюються надбавки та здійснюється їх підвищення згідно із Законом України «Про пенсійне забезпечення» (далі — Закон 1788).
    Відповідно до Закону 1788 непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утриманні непрацездатних членів сім’ї (статті 37, 38, 40, 41), встановлюється надбавка до пенсії.
    Згідно з пунктом 2.6 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1, при призначенні до пенсій надбавок, зокрема на непрацездатних членів сім’ї, подаються документи про перебування на утриманні заявника непрацездатних членів родини.
    Пунктом 2.11 Порядку передбачено, що за документ, що засвідчує факт перебування на утриманні непрацездатних членів сім’ї, приймаються довідки або інші документи про склад сім’ї, видані відповідно до чинного законодавства за місцем проживання (реєстрації) особи, зокрема органом місцевого самоврядування, або документ про реєстрацію місця проживання (разом із годувальником за однією адресою), виданий згідно з вимогами статті 3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні».
    У разі неможливості надати такі документи факт перебування на утриманні померлого годувальника встановлюється в судовому порядку.
     За наявності одночасного права на пенсію і на надбавку на непрацездатних членів сім'ї призначається або пенсія утриманцю, або надбавка до пенсії пенсіонеру за вибором. Окрім того, за наявності в сім'ї двох або більше непрацюючих пенсіонерів кожен непрацездатний член сім’ї, який перебуває на їх спільному утриманні, враховується для нарахування надбавки тільки одному з пенсіонерів за їх вибором (у вашому випадку — матері).
     Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 16.07.2008 № 654 розмір надбавки на кожного утриманця становить 150 грн.
     Діти належать до кола непрацездатних осіб, якщо не досягли 18 років. Отже, надбавка на дитину виплачується до досягнення 18-річного віку. Після цього, навіть якщо дитина навчається, підстав для продовження виплати цієї надбавки немає.
    Варто зазначити, що перерахунок призначеної пенсії здійснюється з першого числа місяця, у якому настали обставини, що ведуть до зменшення розміру пенсії, якщо вони мали місце до 15 числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо вони мали місце після 15 числа (стаття 45 Закону 1058).
     Наприклад, 17.10.2019 вашій дитині виповнюється 18 років, надбавка на утриманця буде виплачена по жовтень 2019 року включно. Якщо ж дитині виповнюється 18 років, наприклад, 13.10.2019, то така надбавка виплачується по вересень 2019-го включно.

Джерело: Надбавка до пенсії на неповнолітніх дітей // Пенсійний кур'єр. - 2019. - № 39. - С. 4.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар