Translate

середу, 23 жовтня 2019 р.

Право на грошову допомогу при виході на пенсію за віком

    29.09.2019 я досягнула 60-річного віку. Якщо я матиму 35 років стажу на педагогічних посадах у державних закладах освіти, з урахуванням жовтня 2019-го, чи матиму я право на грошову допомогу і коли краще звертатись із заявою про призначення пенсії?

     Відповідно до статті 44 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) застрахована особа може подати заяву про призначення пенсії за віком та необхідні документи в територіальний орган Пенсійного фонду не раніше як за місяць до досягнення пенсійного віку. Пенсію за віком призначають із дня звернення за нею. Якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців із дня досягнення особою пенсійного віку, пенсію за віком призначають із дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку.
     Відповідно до пункту 5 Порядку обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги та її виплати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1191 (далі — Порядок), для призначення грошової допомоги особа на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону 1058, має працювати в закладах і установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е»—«ж» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення». Водночас особі потрібно мати страховий стаж (для чоловіків — 35 років, для жінок — 30 років) на таких посадах, а також щоб раніше їй не було призначено пенсії іншого виду.
     Страховий стаж після 01.01.2004 обчислюють за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку. Календарний місяць роботи за спеціальністю буде зараховано до страхового стажу за спеціальністю як повний місяць, якщо всі місяці роботи з січня 2004 року і до місяця звернення щодо призначення пенсії заробітна плата особи, з якої було сплачено внески в Пенсійний фонд України, була не менша за мінімальну.
     Для того щоб страховий стаж на посадах, що дають право на пенсію за вислугу років, за жовтень було враховано, Ви маєте звернутись із заявою про призначення пенсії в територіальний орган Пенсійного фонду в листопаді 2019 року. А для того, щоб пенсію призначили з 30.09.2019, тобто із дня, наступного за днем досягнення пенсійного віку, із заявою потрібно звернутися до спливу трьох місяців із дня народження, тобто не пізніше як 28.12.2019.
     Отже, грошову допомогу Вам буде призначено в разі, якщо Ви звернетеся за призначенням пенсії не раніше листопада 2019 року за умови дотримання вимог, визначених у пункті 5 Порядку.

Джерело:  Право на грошову допомогу при виході на пенсію за віком // Пенсійний кур'єр. - 2019. - № 41. - С. 4.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар