Translate

понеділок, 11 листопада 2019 р.

Чи можна перевести пенсію з Росії в Україну?

    Мені 77 років. Я народилася в Україні, але працювала на Півночі і зараз отримую російську пенсію. У мене є посвідка на проживання в Україні. Чи можу я перевести свою пенсію з Росії в Україну?
Валентина Сафроненко, м. Одеса

    У вас є таке право. Згідно зі статтею частини 4 статті 8 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», право на пенсію в Україні мають, зокрема: іноземці та особи без громадянства на умовах і в порядку, передбачених цим законом, якщо інше не передбачено міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.
    Тут же ми звертаємося до «Угоди про гарантії прав громадян держав -учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення» від 13 березня 1992 року. Згідно зі статтею 7 цієї угоди, при переселенні пенсіонера з однієї країни до іншої виплата пенсії за попереднім місцем проживання припиняється, якщо пенсія того ж виду передбачена законодавством держави за новим місцем проживання пенсіонера.
   Важливо розуміти, що при переведенні пенсії з Росії в Україну її розмір буде переглянутий відповідно до українського пенсійного законодавства, і він може стати нижчим.

Джерело: Чи можна перевести пенсію з Росії в Україну? // На пенсії. - 2019. - № 43. - С. 2.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар