Translate

понеділок, 13 січня 2020 р.

Призначення дострокової пенсії за віком

     Я маю доньку, яка у віці 7 років травмувалась. Із 8 до 18 років її було визнано дитиною-інвалідом. Чи маю я право на призначення пенсії за віком зі зниженням пенсійного віку як мати дитини з інвалідністю?

    Відповідно до пункту 3 статті 115 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» право на призначення дострокової пенсії за віком мають матері осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до шестирічного віку, після досягнення 50 років та за наявності страхового стажу не менше як 15 років. До числа осіб з інвалідністю з дитинства належать також діти з інвалідністю віком до 16 років.
    Згідно з пунктом 2.18 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1, визнання особи інвалідом з дитинства або дитиною-інвалідом засвідчується випискою з акта огляду в МСЕК, медичним висновком закладів охорони здоров'я, посвідченням одержувача допомоги, довідкою органу, що призначає допомогу, про період призначення допомоги.
    Якщо дитину визнано дитиною-інвалідом після досягнення шестирічного віку або інвалідом з дитинства після досягнення вісімнадцятирічного віку, надається висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що вона мала медичні показання для визнання її дитиною-інвалідом до досягнення шестирічного віку, та/або висновок МСЕК про можливість настання інвалідності до досягнення особою 18 років (висновок про час настання інвалідності).
     Питання призначення Вам дострокової пенсії за віком буде розглядатися за умови наявності зазначених документів закладів охорони здоров'я.

Джерело: Призначення дострокової пенсії за віком // Пенсійний кур'єр. - 2019. - № 50. - С. 4.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар