Translate

середу, 22 січня 2020 р.

Право на додаткову соціальну відпустку

    Чи має право прийомний батько на додаткову соціальну відпустку? На скільки днів надається така відпустка?
С. Яворська, м. Київ


    Відповідь. За пунктом 2 Положення про прийомну сім'ю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2002 р. № 565 (далі — Положення), прийомні батьки — це подружжя або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, які взяли на виховання та спільне проживання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.
    Згідно зі ст. 19 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон) жінці. яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або яка всиновила дитину, матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи, який виховує їх без матері (в тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічна додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП).
    За наявності кількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.
    Отже, право на таку відпустку мають:
    жінка, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років;
   жінка, яка працює і має дитину з інвалідністю; жінка, яка всиновила дитину; 
   мати особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи; 
   одинока мати (батько) дитини; батько особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи, який виховує її без матері (у тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);
   особа, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи, чи один із прийомних батьків.
   Отже, додаткова соціальна відпустка. передбачена ст. 19 Закону.
має надаватися прийомному батькові за однією підставою тривалістю 10 календарних днів.

Джерело: Право на додаткову соціальну відпустку // Праця та зарплата. - 2019. - № 19. - С. 5.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар