Translate

середу, 22 січня 2020 р.

Чи можна здавати приміщення, яке є предметом іпотеки, в оренду?

    Хочемо придбати у кредит комерційну нерухомість для подальшої здачі в оренду. Чи може банк заборонити здавати це приміщення в оренду до повної виплати його вартості?
Оксана Миколаївна, Житомирська обл. 

    Сам по собі факт отримання кредиту в банку для придбання комерційної нерухомості не тягне за собою виникнення у позичальника обов'язку погоджувати з банком надання в оренду приміщення, купленого за кредитні кошти, що випливає зі змісту ст. 1054 Цивільного кодексу України.
    Проте, майже кожен банк прагне убезпечити себе і використати такий спосіб забезпечення виконання кредитних зобов'язань позичальником, як іпотека. У такому разі під час підписання кредитного договору між банком і позичальником підписується ще й договір іпотеки, відповідно до якого позичальник забезпечує виконання свого кредитного зобов'язання за допомогою нерухомості, купленої на запозичені кошти.
    Відповідно до ч. З ст. 9 Закону України «Про іпотеку», передача предмета іпотеки (у цьому випадку — комерційної нерухомості) у спільну діяльність, лізинг, оренду, користування дозволено виключно на підставі згоди іпотекодержателя (банку).
   Таким чином, здавати приміщення, яке є предметом іпотеки, в оренду можливо, але виключно за згодою іпотекодержателя (банку).

Джерело:   Чи можна здавати приміщення, яке є предметом іпотеки, в оренду? // Жінка. - 2020. - № 1. - С. 35.
Журнал знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41



Немає коментарів:

Дописати коментар