Translate

понеділок, 15 квітня 2024 р.

У військових стане більше відпусток


             Останнім часом було ухвалено декілька законів, які так чи інакше стосуються відпусток для військовослужбовців.

            Про те, які зміни вже відбулися і на які ще можна очікувати найближчим часом, розповіли в інформагентстві Міноборони “АрміяInform”.

Відпустка при народженні дитини

Нещодавно Президент підписав закон, який вносить зміни до закону “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

Однією з його головних змін є введення нового виду відпустки для військовослужбовців – при народженні дитини. Ця відпустка триватиме до 14 днів, і її можна буде отримати не пізніше, ніж через 3 місяці з дня народження дитини. Однак зараз таку відпустку не можна отримати через дію воєнного стану в країні (її надаватимуть у мирний час та час дії особливого періоду). В такій ситуації відпустка при народженні дитини може бути надана за сімейними обставинами і тривати до 10 днів.

Відпустка за знищену техніку

Відпустка за знищення техніки може скоро з’явитися відповідно до законопроєкту про мобілізацію, що був ухвалений Верховною Радою. Згідно з цим документом, тривалість такої відпустки не може перевищувати 15 днів на рік. Наразі закон очікує на підписи для введення в дію.

Основна відпустка

Військовослужбовці можуть отримати 30 днів основної відпустки щороку, але зараз вона надається частинами, не перевищуючи 15 днів.

Згідно з ухваленим Верховною Радою законопроєктом про посилення мобілізації, основна безперервна частина цієї відпустки має бути не менше 15 днів.

Однак є умова, за якої у відпустці можуть відмовити – якщо одночасно відсутні більше 30% військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

Відпустка за сімейними обставинами або з інших поважних причин

Під час дії воєнного стану основна відпустка може бути надана на термін до 10 днів зі збереженням виплати грошового забезпечення. Військовослужбовець повинен в рапорті вказати причини, які його спонукають взяти цю відпустку, і надати відповідні документи. Якщо цього не зробити, можуть відмовити у наданні відпустки. Щодо кількості разів на рік, коли можна брати відпустку за сімейними обставинами або з інших поважних причин, це не прописано законодавством, тому можна припустити, що це може бути більше одного разу в залежності від сімейних обставин.

Невикористані відпустки під час воєнного стану

Якщо військовослужбовець не використав або використав лише частково відпустку під час дії воєнного стану, він може скористатися нею після закінчення дії воєнного стану.

У такому випадку військовослужбовцям дозволяється об’єднувати щорічні основні відпустки за бажанням, але загальна тривалість об’єднаної відпустки не може перевищувати 90 календарних днів.

Крім того, військові можуть отримати компенсацію під час звільнення.

За матеріалами інформаційного порталу "Юридичний факт"

Режим доступу

Бажаєте першими отримувати найактуальніші новини? 

Натисніть "стати прихильником" 

Немає коментарів:

Дописати коментар