Translate

неділя, 30 жовтня 2016 р.

Чому розмір моєї пенсії не змінився?

   Отримую пенсію за віком із 2006 року. Її розмір останні три-чотири роки становить 1726 грн. Чому розмір моєї пенсії не змінився ні у вересні 2015-го, ні в травні 2016-го, коли здійснювали перерахунки пенсій у зв'язку зі зміною прожиткового мінімуму?*
 
Призначення пенсій здійснюється відповідно до чинного законодавства про пенсійне забезпечення, зокрема Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058).
   Відповідно до Закону 1058, розмір пенсії залежить від тривалості набутого страхового стажу та отриманої заробітної плати. До того ж до обчисленого розміру пенсії встановлюються надбавки, підвищення, компенсації та доплати, на які особа має право.
   У зв'язку з підвищенням розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, органи Пенсійного фонду проводять перерахунки пенсій. При цьому перераховуються складові пенсійних виплат, які визначаються від розміру прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність.
   Такі перерахунки здійснювали у 2013 році двічі, у 2015-му — з 1 вересня, у 2016 році — з 1 травня.
   Чинними нормативними актами передбачено проведення індексації грошових доходів населення, зокрема й пенсій.
   Відповідно до пункту 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078, у разі коли грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менший за суму грошового доходу з урахуванням індексації до його підвищення, у базовому місяці сума І загального доходу визначається з таким 1 розрахунком, щоб сума грошового доходу з урахуванням індексації не перевищувала 1 загального доходу до його підвищення.
   Таким чином, у випадках, коли після перерахунку пенсії у зв'язку зі зміною прожиткового мінімуму розмір підвищення пенсії не перевищив суму виплаченої в попередньому місяці індексації, різниця між розміром індексації та сумою підвищення фіксується в складі пенсійної виплати, у зв'язку із чим розмір пенсійної виплати з дати проведення перерахунку може не змінитись.
   У разі якщо перерахований розмір пенсії буде більшим за розмір пенсії з урахуванням фіксованої індексації, сума фіксованої індексації поглинається розміром підвищення пенсії.
   Вочевидь, Ваша пенсія індексувалась, а перерахований розмір Вашої пенсії був меншим за розмір пенсії з індексацією до перерахунку, тому він не змінювався.

Джерело: Чому розмір моєї пенсії не змінився? // Пенсійний кур'єр . - 2016. - 28 жовтня (№ 43). - С. 4.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41.

Немає коментарів:

Дописати коментар