Translate

понеділок, 11 грудня 2017 р.

Призначення до­строкової пенсії за віком

    Батькові дитини-інваліда (за дозволом мате­рі дитини) була призначена пенсія при досяг­ненні 55-річного віку, яку він отримував протягом двох років. Чи може мати скористатися своїм правом на дострокову пенсію через два роки отримання пенсії батьком? 
   
   Відповідно до пункту 3 Розділу XV «Прикінцеві поло­ження» Закону України «Про загальнообов'язкове дер­жавне пенсійне страхування» (далі - Закон 1058) жінки, які народили п'ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які ви­ховали їх до цього віку, мають право на призначення до­строкової пенсії за віком після досягнення 50 років та за наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьо­му до інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.
   За вибором матері або в разі її відсутності, якщо виховання п'ятьох або більше дітей чи дитини-інваліда здійснювалося батьком, йому призначається дострокова пенсія за віком після досягнення 55 років та за наявності не менше 20 років страхового стажу.
    Згідно з Порядком подання та оформлення докумен­тів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону 1058, затвердженим постановою правління Пен­сійного фонду України від 25.11.2005 за № 22-1, при при­значенні пенсії особам надається, зокрема, заява матері про згоду на призначення пенсії батькові.
    Отже, якщо за згодою матері дитини-інваліда до­строкова пенсія була призначена батьку у 55-річному віці, і він її отримував протягом двох років, і якщо мати виявить бажання отримувати дострокову пенсію на себе, вона може звернутися з заявою до відповідного управ­ління Пенсійного фонду щодо припинення виплати пен­сії батьку та призначення пенсії на неї.
При цьому за наведених обставин пенсію матері за її зверненням призначать не раніше дня досягнення нею 52 років і не пізніше 55-річного віку (загальне зниження віку батьків за те, що вони доглядали дитину-інваліда - 5 років, з яких 2 роки - отримував батько, а три роки - отримуватиме мати).

Джерело:  Призначення до­строкової пенсії за віком // Вісник Пенсійного фонду України. - 2017. - № 11. -  С. 36. 
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар