Translate

вівторок, 12 грудня 2017 р.

Право на пенсію за віком на пільго­вих умовах

    Чи мають право на пенсію за віком на пільго­вих умовах водії, які здійснюють перевезення пасажирів на автобусі в режимі маршрутного таксі загального користування?
    Підпунктом 8 пункту 2 статті 114 Розділу XIV' Закону 1058 встановлене право на пенсію за віком на пільгових умовах, незалежно від місця останньої роботи, зокрема, водіїв міського пасажирського транспорту (автобусів, тролейбусів, трамваїв) після досягнення відповідного віку та за наявності відповідного стажу роботи, в тому числі на зазначеній роботі.
    Відповідно до Порядку подання та оформлення до­кументів для призначення (перерахунку) пенсій згідно з Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»,затвердженого постановою прав­ління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22-1, до заяви про призначення пенсії за віком додаються доку­менти про стаж, визначені Порядком підтвердження на­явного трудового стажу для призначення пенсій за від­сутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 № 637 (далі - Порядок 637).
    Згідно з п. 20 Порядку 637 у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають пра­во на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для під­твердження спеціального трудового стажу приймаються уточнювальні довідки підприємств, установ, організацій або їхніх правонаступників.
    Перевезення пасажирів у режимі маршрутного так­сі - це перевезення пасажирів на міському чи примісь­кому автобусному маршруті загального користування за розкладом автобусів з початкового та кінцевого пунктів маршруту з висадкою і посадкою пасажирів на їхню вимогу на шляху прямування автобуса в місцях, де це не заборонено пра­вилами дорожнього руху (стаття 1 Закону України «Про автомобільний транспорт»).
    Перевезення пасажирів на автобусному маршруті за­гального користування може здійснюватися у режимах: звичайному, експресному, маршрутного таксі (стаття 35 Закону України «Про автомобільний транспорт»).
    Якщо у трудовій книжці відсутні відомості про те, що, працюючи водієм автобуса, він був зайнятий перевезен­ням пасажирів у межах міста (що є обов'язковою умовою для призначення пенсії за віком на пільгових умовах), водій автобуса має до теруправління Пенсійного фонду надати уточнювальну довідку, у якій зазначаються пері­оди його роботи на посаді водія автобуса саме на місь­ких автобусних маршрутах загального користування та здійснення ним регулярних пасажирських перевезень, у тому числі в режимі маршрутного таксі. Довідка ви­дається на підставі первинних документів про характер виконуваної роботи (закріплення водія міського паса­жирського транспорту за маршрутом у межах міста, тип автобуса, на якому здійснювалися перевезення).
    При цьому потрібно брати до уваги, що, відповідно до статті 1 Закону України «Про автомобільний тран­спорт», автобусний маршрут - шлях проходження авто­буса між початковим і кінцевим пунктами з визначени­ми місцями на дорозі для посадки (висадки) пасажирів, а автобусний маршрут міський - автобусний маршрут, який не виходить за межі території населеного пункту. Автобус - транспортний засіб, за своєю конструкцією та обладнанням призначений для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння більше, ніж дев'ять з місцем водія включно.

Джерело:  Право на пенсію за віком на пільго­вих умовах // Вісник Пенсійного фонду України. - 2017. - № 11. -  С. 36-37. 
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар