Translate

вівторок, 23 січня 2018 р.

Юзьков Леонід Петрович – відомий вчений-конституціоналіст, перший Голова Конституційного Суду України


Над Конституцією – лише Бог, – стверджував Леонід ЮЗЬКОВ
    28 січня виповнилося б 80 років першому Голові Конституційного Суду України, видатному українському вченому-правознавцю, педагогу та громадському діячу Леоніду Петровичу Юзькову (1938-1995).

    Леонід Петрович Юзьков – доктор юридичних наук, професор, керівник робочої групи по підготовці проекту Конституції України (1991 - 1993), перший Голова Конституційного Суду України (1992 - 1995) – постать унікальна і мудра. Його внесок у розвиток конституційного права України є надзвичайно вагомим, значення та важливість якого складно переоцінити. Цінність цієї людини в тому, що вона була небайдужою до держави, суспільства, свою  діяльність, наукові дослідження присвятила в ім’я людського блага.
    Леонід Петрович Юзьков народився 28 січня 1938 року в с. Новоселиця (нині Полонського району Хмельницької області) у селянській  родині. Після закінчення семирічної школи у селі Новоселиця навчався у Бердичівському педагогічному училищі, одночасно працював вчителем на Житомирщині. У 1957-1960 рр. служив в армії. Після закінчення служби, Леонід Юзьков навчався на юридичному факультеті, а згодом і в аспірантурі Київського державного університету ім. Тараса Шевченка з 1960 по 1965 рік. Отримав диплом за спеціальністю «правознавство». Після закінчення вузу він став науковим співробітником науково-дослідної групи проблем управління і управлінської праці юридичного факультету університету.
    У жовтні 1965 року Леонід Юзьков став аспірантом кафедри державного й адміністративного права, а з 1967 року – старшим викладачем цієї кафедри. У 1969 році  захистив дисертацію та отримав диплом кандидата юридичних наук. Його дисертацію було присвячено аналізу системи виконавчо-розпорядчих органів місцевих рад Української РСР і головним напрямам її вдосконалення. Особливий інтерес для іноземців становив текст Конституції УРСР, виданий ученим у перекладі англійською, німецькою, французькою та іспанською мовами.
    У 1985-му отримав ступінь доктора юридичних наук. З 1990 по 1995 рр. – професор кафедри державного (конституційного) та адміністративного права юридичного факультету Київського державного університету ім. Т. Шевченка. Одночасно Юзьков брав активну участь у процесі відновлення України як незалежної держави. Він був співавтором проектів Декларації про державний суверенітет України, Концепції нової Конституції України, декількох законопроектів (в тому числі «Про Конституційний Суд України», «Про державну владу та місцеве самоврядування»), працював головним науковим консультантом Секретаріату Верховної Ради України (1990 — 1992), обирався членом Конституційних комісій Верховної Ради України та був керівником її робочих груп, а також Головою Конституційного Суду України (1992 - 1995).
     1 липня 1992 Верховна Рада України 259 голосами обрала Леоніда Юзькова першим Головою Конституційного суду України. У 1992 році Л. П. Юзькова одним із перших було обрано академіком Академії правових наук України. Був членом Венеціанської комісії Ради Європи «Демократія через право». Очолював групу науковців, які розробили концепцію Основного Закону, пізніше — робочу групу з розроблення проекту нової Конституції України.
    Юзьков вважав, що нова Конституція України повинна поєднувати найкращі досягнення світового конституціоналізму з «історичними й національними традиціями українського державотворення». Відстоював закріплення у Конституції такої політико-правової категорії, як «український народ» (а не «народ України»).
    За своє наукове, громадське і державне життя професор Леонід Юзьков пройшов шлях від розробника принципів радянської школи державного управління до прихильника демократичної конституційної системи та її інститутів. Поруч з ним завжди була його дружина Галина Никифорівна і доньки – Тетяна та Ольга. У рідкісні хвилини відпочинку Леонід Петрович займався улюбленою справою - малював пейзажі.
    Автор понад 200 наукових праць з питань конституційного (державного) права та державного управління, серед яких: «Конституція юридична і фактична», «Від Декларації про Державний суверенітет України до Концепції нової Конституції України», «Конституційні закони: утвердження концепції і становлення практики» та інші. Переважна більшість яких не втратила своєї актуальності й суспільного значення й дотепер.
    Реформатор за духом і покликанням він стояв біля витоків створення Української Правничої Фундації, тісно і плідно співпрацював з нею, очолював один із її керівних органів — Наглядову раду. Л. П. Юзьков був авторитетом не тільки для вітчизняних вчених-правознавців, його цінували і шанували колеги-правники Чехії, Словаччини, Польщі, Угорщини, Росії, Білорусі, з якими він підтримував тісні стосунки.
    Л. П. Юзьков був енергійною, високопорядною, непохитною у принципах і гуманною людиною. Своїм ентузіазмом він запалював і згуртовував людей в ім'я досягнення високої мети. В основі його творення було добро, любов до Батьківщини, любов до ближнього. У нього було багато друзів та однодумців.
    У 1995 р. Леонід Петрович Юзьков, сповнений творчих сил і задумів, відійшов у вічність, але пам'ять про нього як відомого вченого, державного діяча продовжує жити в серцях учнів, колег, представників юридичної громадськості. На Байковому цвинтарі у м. Києві йому споруджено пам'ятник. У 2008 р. з нагоди 70-річчя від дня народження Л. П. Юзькова на урядовому рівні відбулися ювілейні заходи із вшанування його пам'яті. Було відкрито меморіальну дошку на будинку Президії Національної академії правових наук у м. Харкові, проведені наукові конференції у столиці та на батьківщині — на Хмельниччині, випущені в обіг поштова марка та конверт, вийшли друком збірки наукових праць.
    Л. П. Юзьков - людина, яка зробила вагомий внесок у розробку концептуальних підходів у розбудову України як демократичної, правової держави.

    Юзьков Л. П. Ради – органи справжнього народовладдя / Л. П. Юзьков, М. І. Корнієнко, В. Ф. Погоріло. – Київ. : Наукова думка, 1983. – 144 с.
    У монографії висвітлюються закономірності підвищення ролі Рад народних депутатів, розкривається їх система, основні функції, форми і методи роботи, а також принцип єдності системи Рад, який було закріплено в Конституції СРСР, ст. 89. Розкрито характер і особливості соціально-політичних функцій  Рад народних депутатів як політичної основи держави, покликаної забезпечувати комплексний характер економічного і соціального розвитку країни.
     



     Юзьков Л. П.   Государственное управление в политической системе развитого социализма / Л.П. Юзьков    Киев : Вища школа,1983 .- 154,[2] с.
    В монографии раскрывается сущность и содержание политической системы советского общества как организационно-структурного отражения народовластия, рассматриваются функции данной системы. Определяется роль государственно-правового механизма управления в политической системе развитого социализма, раскрывается его значение в осуществлении социально-экономической политики партии на современном этапе.
    Книга рассчитана на преподавателей, аспирантов, студентов.



    Юридична енциклопедія : в 6 т. Т. 6. Т - Я / Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України ; редкол.: Ю. С. Шемшученко (голова) та ін. - Київ : Українська енциклопедія імені М. П. Бажана, 2004.
    Юридична енциклопедія — перший в Україні багатотомний систематизований звід знань про державу і право. У шостому томі 1522 статей, 16 карт та ілюстративних матеріалів. Останній шостий том включає “Доповнення”, покажчик авторів, іменний покажчик, список скорочень. Пропонується також словник латинських юридичних виразів і термінів. Розрахована на широке коло читачів.

    
    Довідник з історії України. А-Я [Текст] / [В. Александрович [та ін.] ; за заг. ред. І. Підкови, Р. Шуста ; Ін-т іст. дослідж. Львів. нац. ун-ту ім. І. Франка. - Київ : Генеза, 2002. - 1135 с.
    Фундаментальне довідкове видання з історії України. Автори пояснюють основні історичні терміни і поняття, подають короткі довідки про найважливіші події української історії, біографії українських і зарубіжних державних, політичних, громадських, культурних і військових діячів, літераторів, учених і митців, життя та діяльність яких були пов'язані з Україною.
    
   Розрахований на учнів, студентів, викладачів та всіх, хто цікавиться історією України.

    


    Пам'яті видатного вченого // Віче. - 2008. - № 3. - С. 54 : портр .
  З нагоди 70-річчя видатного українського вченого-правознавця, першого Голови Конституційного Суду України Л.П.Юзькова. На будинку по вулиці Панаса Мирного, 27 у Києві відкрито меморіальну дошку.
   


      Іллюк Ф. Увічнена пам'ять юриста /Ф. Іллюк // Юридичний вісник України, 2008,N 11 (15-21  березня).-С.4
    Урочисте зібрання, присвячене пам'яті вченого-правознавця Леоніда Петровича Юзькова.


      
    Сінькевич, О. Конституційно-правові засади в наукових позиціях та працях Л. П. Юзькова ( до 70-річчя від дня народження) / О. Сінькевич, А. Белинська // Право України. - 2008. - № 3. - С. 126-128.
    Перший голова Конституційного Суду України Леонід Петрович Юзьков - постать унікально і мудра. Його внесок у розвиток конституційного права України, є надзвичайно вагомим.
 

    Жити за власною Конституцією : інтерв’ю з професором Київського університету Леонідом Петровичем Юзьковим, керівником робочої групи Конституційної комісії Верховної Ради УРСР / Розмову вів Максим Розумний // Наука і суспільство. – 1991. - № 9. – С. 3-6.
    Інтерв’ю з професором Київського університету Л. П. Юзьковим, в якому він відповідає на питання: українська держава, якою їй бути? Розмірковує над зв'язком між прийняттям Конституції та суверенітету України, про збереження наступництва при розробці основної філософії конституції, про спадкоємність народних традицій.  


  
     Скрипнюк, О. Леонід Петрович Юзьков - відомий вчений-конституціоналіст, державний діяч, архітектор Конституції незалежної України  / О. Скрипнюк, М. Теплюк // Право України. - 2012. - № 8. - С. 379-382
    У статті йдеться про відомого вченого-конституціоналіста - Леоніда Петровича Юзька.


    Петров, Іван.  Над Конституцією - лише Бог / Іван Петров // Віче. - 2011. - № 17. -  С. 8-9 : портр.
     Про першого Голову Конституційного Суду України, доктора юридичних наук, професора Юзькова Леоніда Петровича; його внесок у розвиток конституційного права; наукову та науково-педагогічну діяльність.




    Юзьков Л. Основні положення Проекту нової Конституції України (Мюнхен, 1992) / Л. Юзьков // Вибори та демократія. – 2008. - № 1. – С.69-72.
    Леонід Юзьков підготував це положення і доповідав на Міжнародній науковій конференції «Проект Конституції України», яка проходила 8-9 серпня 1992 р. в Українському Вільному Університеті у м. Мюнхені. На той час він був керівником Робочої групи Конституційної комісії Верховної Ради України, Головою Конституційного Суду України. 



     Стецюк Н. Доктрина “конституційної держави” Леоніда Юзькова / Н. Стецюк // Вибори та демократія. – 2008. - № 1. – С.65-68.
    У статті висвітлюються окремі питання громадсько-політичної та наукової діяльності відомого вченого-правознавця та державного діяча, першого Голови Конституційного Суду України Л. П. Юзькова (1938-1995); окрему увагу звернуто на авторську концепцію вченого щодо доктрини «конституційної держави».

    Селіванов А. Світлої пам"яті видатного українського конституціоналіста - професора Леоніда Петровича Юзькова (до 70 - річчя з дня народження) / А. Селіванов // Право України. - 2008. - № 1. - С. 8-9
    У статті йдеться про життя та діяльність вченого-правознавця - Леоніда Петровича Юзька. 

 

   Колос М. Перший Голова Конституційного Суду України: штрихи до портрету / М. Колос // Вісник Конституційного Суду України. - 2011. - № 4-5. - С. 26-31. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vksu_2011_4-5_5


Немає коментарів:

Дописати коментар