Translate

вівторок, 10 квітня 2018 р.

Щодо тривалості відпустки осіб з інвалідністю III групи

    Чи застосовуються положення постанови Ради Міністрів СССР від 14.09.73 р. № 674 щодо надання особам з інвалідністю III групи відпустки тривалістю 18 календарних днів?
М. Бондаренко, м. Херсон


    Відповідь. До ухвалення у 1996 р. Закону України «Про відпустки» в Україні відповідно до чинної на той час ст. 75 КЗпП щорічна відпустка надавалася тривалістю не менш як 15 робочих днів. Деяким працівникам було установлено відпустки більшої тривалості. Так, наприклад, за постановою Ради Міністрів СССР від 14.09.73 р. № 674 «Про заходи щодо подальшого поліпшення використання праці пенсіонерів за віком та інвалідів у народному господарстві і пов'язаних з цим додаткових пільг» (далі — постанова № 674) передбачалося встановлення для інвалідів III групи, які працюють на підприємствах (у виробничих об'єднаннях), у цехах і на дільницях, призначених для використання праці цих осіб (якщо вони не користуються правом на отримання більш високих пільг), зокрема, щорічної відпустки тривалістю 18 робочих днів.
    З дати набрання чинності Законом України «Про відпустки» для всіх категорій працівників, за винятком працівників, яким законодавством визначено більшу тривалість щорічної основної відпустки, тривалість щорічної основної відпустки має становити не менш як 24 календарних дні, а для осіб з інвалідністю III групи (незалежно від їхнього місця роботи) -26 календарних днів.
    Крім того, відповідно до умов, визначених ст. 7 і 8 цього Закону, працівникам може бути надано щорічну додаткову відпустку. Зокрема, працівникам з ненормованим робочим днем надається додаткова щорічна відпустка за особливий характер праці тривалістю до семи календарних днів згідно зі списками посад, робіт та професій, визначених колективним договором, угодою. Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.
    Постановою Верховної Ради України від 12.09.91 р. № 1545-ХІІ «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» установлено, що до  ухвалення відповідних актів законодавства України на її території застосовуються акти законодавства Союзу РСР з питань, які не врегульовані законодавством України, за умови, що вони не суперечать Конституції і законам України.
    Питання тривалості щорічної відпустки працівникам, які є особами з інвалідністю III групи, врегульоване національним законодавством, і тривалість їхньої щорічної основної відпустки має становити 26 календарних днів. Також такі працівники можуть мати право на щорічні додаткові відпустки.
    Отже, постанова № 674 щодо тривалості та порядку надання щорічної відпустки не застосовується.

Джерело: Щодо тривалості відпустки осіб з інвалідністю III групи // Праця і зарплата. - 2018. - № 10. -  С. 11.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41


Немає коментарів:

Дописати коментар