Translate

вівторок, 10 квітня 2018 р.

Про додаткову соціальну відпустку

    Працівниця, розлучена жінка, має сина 10 років. Батько не бере участі у вихованні сина і матеріально не підтримує. Чи є розлучена жінка одинокою матір'ю? Чи має вона право на додаткову соціальну відпустку (10 календарних днів) та які документи для цього потрібні?
Н. Сивун, м. Львів


    Відповідь. Пунктом 5 ч. 13 ст. 10 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон) одиноку матір визначено як таку, яка виховує дитину без батька.
    Отже, право на додаткову відпустку, передбачену ст. 19 Закону, має також жінка, яка не перебуває в шлюбі й у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; жінка, яка народила дитину, не перебуваючи в зареєстрованому шлюбі, і при цьому батько визнав дитину, розлучена жінка.
    Відповідно до ст. 158 Сімейного кодексу України той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов'язаний брати участь в її вихованні і має право на особисте спілкування з нею.
    Тому роботодавцю в такому разі має бути подано будь-який офіційно складений, оформлений та засвідчений в установленому порядку документ, в якому з достатньою достовірністю підтверджується відсутність участі батька у вихованні дитини.
    Оскільки чинне законодавство не містить конкретного переліку документів, які слід подати жінці, яка сама виховує дитину, для підтвердження права на додаткову соціальну відпустку, достовірність і Достатність таких документів роботодавець визначає самостійно.
    Одним з таких документів, наприклад. може бути: рішення суду про позбавлення відповідача батьківських прав; ухвала суду або постанова слідчого про розшук відповідача у справі за позовом про стягнення аліментів; акт, складений соціально-побутовою комісією, створеною первинною профспілковою організацією чи будь-якою іншою комісією, утвореною на підприємстві, в установі, організації, або акт дослідження комітетом самоорганізації населення, в якому зі слів сусідів (за наявності їхніх підписів в акті) підтверджується факт відсутності участі батька у вихованні дитини; довідка зі школи про те, що батько не бере участі у вихованні дитини (не спілкується з учителями, не забирає дитину додому, не бере участі в батьківських зборах) тощо.

Джерело: Про додаткову соціальну відпустку // Праця і зарплата. - 2018. - № 13. -  С. 18.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар