Translate

середу, 10 квітня 2019 р.

Право на отримання аліментів

    Якщо дитина з інвалідністю ІІІ групи досягла 18 років, чи має батько й надалі сплачувати аліменти?

    Сімейний кодекс України зобов’язує батьків утримувати своїх непрацездатних дітей з інвалідністю з дитинства, навіть якщо вони досягли повноліття. Розмір і періодичність виплат призначають у судовому порядку.
    За законом, якщо дитина з інвалідністю належить до ІІІ групи, вона є особою зі зниженою працездатністю і з невеликими обмеженнями може працювати на посаді, що передбачає не особливо складну роботу і тільки під суворим наглядом лікаря. Але якщо роботи немає, у неї виникає право на матеріальну допомогу. При цьому вік особи з інвалідністю особливого значення не має.
    Право на отримання аліментів беззастережно мають особи з інвалідністю І та ІІ груп, а особи з інвалідністю ІІІ групи мають додатково підтвердити, що вони не можуть влаштуватися на роботу й отримувати дохід.
   Отже, якщо особа з інвалідністю з дитинства ІІІ групи не має роботи або іншого джерела доходів, вона може претендувати на одержання аліментів від батьків або опікунів навіть після свого повноліття, але за умови, що доведе в судовому порядку потребу в матеріальній допомозі й непрацездатність.

Джерело:  Право на отримання аліментів // Пенсійний кур'єр. - 2019. - № 14. -  С. 4. 
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар