Translate

вівторок, 2 квітня 2019 р.

Як обчислюється пільговий стаж працівників спеціалізованих підприємств та організацій?

    Як обчислюється пільговий стаж, якщо підприємство, на якому я працював у шкідливих умовах, працювало неритмічно (за скороченим робочим тижнем)?

    Порядок застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджено наказом Міністерства праці та соціальної політики України № 383 від 18.11.2005, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 01.12.2005 за № 1451/11731 (далі — Порядок 383).
    До пільгового стажу, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, зараховуються періоди роботи, коли особа була зайнята на роботах у шкідливих умовах протягом повного робочого дня. Повним робочим днем уважається виконання робіт в умовах, передбачених Списками № 1 і № 2, не менше як 80% робочого часу, установленого для працівників даного виробництва, професії чи посади, з урахуванням підготовчих, допоміжних, поточних ремонтних робіт, пов'язаних із виконанням своїх трудових обов'язків.
    Згідно з пунктом 7 Порядку 383 у разі неритмічної роботи підприємства чи організації підрахунок пільгового стажу здійснюється в такому порядку: загальна кількість днів, протягом яких працівник повний робочий день був зайнятий на роботах із шкідливими умовами праці, ділиться на 25,4 — за шестиденного робочого тижня і на 21,2 — за п'ятиденного робочого тижня.
    У такому самому порядку обчислюється пільговий стаж працівників спеціалізованих підприємств та організацій (ремонтних, ремонтно-будівельних, монтажних тощо), зайнятих повний робочий день на роботах із шкідливими умовами праці безпосередньо у виробничих структурних підрозділах інших підприємств та організацій за професіями та на посадах, передбачених Списками.

Джерело:  Як обчислюється пільговий стаж працівників спеціалізованих підприємств та організацій? // Пенсійний кур'єр. - 2019. - № 6. -  С. 4. 
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар