Translate

середу, 4 вересня 2019 р.

Призначення дострокової пенсії за віком

    Скажіть, будь ласка, чи маю я право як батько дитини з інвалідністю з дитинства на призначення дострокової пенсії за віком за умови, що моїй дружині, матері цієї дитини, 2013-го у віці 43 роки було призначено пенсію за вислугу років, яку вона одержує дотепер. Дружина написала заяву про відмову від призначення дострокової пенсії на мою користь.
    Статтею 10 Закону 1058 передбачено, що особі, яка має одночасно право на різні види пенсії, призначають один із видів за її вибором.
    Згідно зі статтею 115 зазначеного Закону право на дострокову пенсію за віком мають жінки, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, матері осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до зазначеного віку — після досягнення 50 років та за наявності страхового стажу не менше як 15 років. До осіб з інвалідністю з дитинства належать також діти з інвалідністю віком до 16 років.
    За вибором матері або в разі її відсутності, якщо виховання п’ятьох або більше дітей чи дитини з інвалідністю здійснював батько, йому призначають дострокову пенсію за віком після досягнення 55 років та за наявності страхового стажу не менше як 20 років.
    З огляду на те, що мама дитини вже одержує пенсію, права на призначення дострокової пенсії за віком батько дитини з інвалідністю з дитинства не має.

Джерело: Призначення дострокової пенсії за віком // Пенсійний кур'єр. - 2019. - № 31. - С. 4
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар