Translate

понеділок, 16 вересня 2019 р.

Зарахування в страховий стаж часу догляду батьками за дитиною, що постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи

    Чи передбачено в чинному законодавстві зарахування до страхового стажу батьків часу догляду за дитиною, котра постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи?

  Якщо батьки доглядали за дитиною, котра постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, у період до 1 січня 2004 року, до страхового стажу одного з батьків, який не працював і доглядав таку дитину до досягнення нею 12-річного віку, період догляду буде зараховано до страхового стажу (стаття 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»).
    Згідно з Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 № 637, час догляду одного з батьків за дитиною, постраждалою від Чорнобильської катастрофи, до досягнення нею 12-річного віку встановлюють на підставі:
   свідоцтва про народження дитини або паспорта (у разі смерті дитини — свідоцтва про смерть);
   посвідчення дитини, яка постраждала від Чорнобильської катастрофи, або довідки про видачу такого посвідчення;
   заяви особи, яка звернулася щодо призначення пенсії, про те, що ніхто з батьків не  скористався пільгою, передбаченою пунктом 13 статті 30 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;
   документів про те, що до досягнення дитиною 12-річного віку один із батьків не працював.
     Документом, який підтверджує те, що до досягнення дитиною 12-річного віку один із батьків не працював, є трудова книжка. Окрім того, враховують дані про те, що особа не перебувала на обліку як фізична особа — підприємець.
    Перелік осіб, які належать до застрахованих, визначено у статті 11 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».
   Оскільки батьки, які доглядали за постраждалою дитиною, не є особами, що підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, час такого догляду після 01.01.2004 не зараховують до страхового стажу.

Джерело: Зарахування в страховий стаж часу догляду батьками за дитиною, що постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи// Пенсійний кур'єр. - 2019. - № 36. - С. 4
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар