Translate

понеділок, 20 січня 2020 р.

Як визначити розмір моральної шкоди внаслідок ДТП?

    Яку суму моральної шкоди можна вказувати в позові, якщо внаслідок дорожньо-транспортної пригоди мені було завдано тяжкі тілесні ушкодження?
Мар'яна Чорна, Черкаська обл. 

    Чинне українське законодавство не містить обмежень щодо мінімальної та максимальної суми моральної шкоди, яку може бути стягнуто з правопорушника. Але це не означає, що з винної особи може бути стягнута будь-яка сума. Розмір грошового відшкодування моральної
шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних і душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування судом враховуються вимоги розумності та справедливості.
    Звичайно, обґрунтувати розмір моральної шкоди можна самостійно, але судова практика показує, що наявність висновку психологічної експертизи значно підвищує шанси на стягнення бажаної суми відшкодування моральної шкоди. До того ж, слід зазначити, що і вартість проведення такої психологічної експертизи також стягується з винного.

Джерело:  Як визначити розмір моральної шкоди внаслідок ДТП? // Жінка. - 2019. - № 9. - С. 35.
Журнал знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар