Translate

середу, 15 вересня 2021 р.

Перерахунок пенсії з урахуванням більшого стажу

    Вийшла на пенсію 2015 року. А в листопаді 2017-го я дізналася, що жінкам до стажу додається період знаходження у декретній відпустці по догляду за дитиною до 3-х років. Тоді я принесла у Фонд свідоцтво про народження дитини і мені перерахували стаж з урахуванням такої декретної відпустки. У підсумку мій стаж збільшився більш ніж на 2 роки, але при перерахунку пенсії з урахуванням більшого стажу застосували коефіцієнт стажу 1, тоді як 2015 року застосовували коефіцієнт 1,35. Чи правильно, що мені понизили коефіцієнт стажу?

     Згідно з законодавством до страхового стажу зараховується час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми, але не довше ніж до досягнення кожною дитиною 3-річного віку. Якщо такий догляд мав місце у період до 01.01.2005, то працюючим матерям він зараховується за даними трудової книжки, а непрацюючим — на підставі свідоцтва про народження дитини та документів про те, що до досягнення дитиною трирічного віку мати не працювала. Починаючи з 01.01.2005, період догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховується до страхового стажу матері за умови, що вона отримувала допомогу на догляд за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Відомості про цей період зараховуються за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.     Щодо вартості одного року страхового стажу, то, через зміни у законодавстві, з 1 жовтня 2017 року були перераховані всі пенсії, призначені до цієї дати. При цьому перерахунок було проведено із застосуванням нової середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, обчисленої як середній показник за 2014-й, 2015-й, 2016 роки, та величини оцінки одного року страхового стажу в розмірі 1%.
     Тож на підставі і Вашої заяви, і наданого свідоцтва про народження дитини перерахунок пенсії 2017 року було проведено з урахуванням величини оцінки одного року страхового стажу у розмірі 1%. Такий розрахунок проведено згідно з законодавством.

Режим доступу 

Немає коментарів:

Дописати коментар