Translate

понеділок, 16 березня 2020 р.

Як розраховують пенсію шахтаря?

    До редакції звернувся Володимир Миколайович із Києва. Пенсіонер, який відпрацював у шахті багато років, цікавиться розрахунком пенсійних виплат і умовами пільгового виходу на пенсію.

ПРО ПРЕСТИЖНІСТЬ ШАХТАРСЬКОЇ ПРАЦІ
    «На кого поширюється дія Закону «Про підвищення престижності шахтарської праці»? Я, зокрема, 26 років відпрацював підземним машиністом електровоза. Чи це стосується лише прохідників і гірників очисного забою?»

   Закон України «Про підвищення престижності шахтарської праці» № 345-VI було ухвалено 2 вересня 2008 року. Цим законом, зокрема, було внесено доповнення до статті 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо мінімальних пенсій. Відтоді мінімальний розмір пенсії шахтарям і працівникам, зайнятим повний робочий день під землею, за наявності підземного стажу не менше 15 років для чоловіків та 7,5 років для жінок, встановлюється в розмірі 80% заробітної плати, але не менш як три розміри прожиткового мінімуму, встановленого для непрацездатних осіб. На підставі цих змін у законодавстві раніше призначені шахтарські пенсії були перераховані автоматично.

   Згідно зі статтею 1 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці», дія цього закону поширюється:
•    на працівників, які видобувають вугілля, залізну руду, руди кольорових і рідкісних металів, марганцеві, уранові, магнієві (солі калієво-магнієві та солі магнієві) і озокеритні руди;
•  на працівників шахтобудівних підприємств, які зайняті на підземних роботах повний робочий день;
•  на працівників державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань) у вугільній промисловості - за Списком № 1.
    Як бачимо, дія цього закону має поширюватися і на вас. Але не всім шахтарям розраховувати пенсію з урахуванням його норм вигідно.

Джерело: Як розраховують пенсію шахтаря? // На пенсії. - 2020. - № 10. - С. 2.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар