Translate

понеділок, 16 березня 2020 р.

Чому ліквідаторам не підвищують пенсії?

    «Я ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС 1 категорії, інвалід І групи. Був відправлений до Чорнобиля від підприємства, працював водієм у травні 1986 року. Отримую пенсію в розмірі 4600 грн. Це мінімальна чорнобильська пенсія, якої не вистачає навіть на ліки. Чому ліквідаторам не підвищують пенсії? Військовослужбовцям, які були в Чорнобилі, пенсії підняли добре. А нам ні. Вважаю це несправедливим, адже ми виконували ту саму роботу.
Сергій Ященко, м. Черкаси»

Чому зміни не для всіх?    Запитання ваше є риторичним і, очевидно, має бути запропоноване урядові. Ми поділяємо ваше обурення і розуміємо, що сучасну пенсійну систему складно назвати справедливою.
    15 листопада 2017 року було ухвалено Постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» № 851. Додаткові зміни до зазначеного Порядку було внесено постановою Кабінету Міністрів № 543 від 26 червня 2019 року. Ці зміни справді спрямовані на поліпшення пенсійного забезпечення ряду громадян із числа ліквідаторів-військовослужбовців. Водночас інших пенсіонерів, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, ці зміни не торкнулися.
Що робити, якщо не можна підтвердити заробіток?
   Крім того, є різниця в розрахунку пенсій і серед тих, хто був призваний до Чорнобиля не через військкомати. Не всі ліквідатори можуть підтвердити свій заробіток у зоні відчуження, що позбавляє їх права на розрахунок пенсії у вищому розмірі. В такому разі пенсія призначається в мінімальному розмірі.
   Наприклад, загальний розмір пенсії у ліквідаторів з інвалідністю і групи не мусить бути нижче 285% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Зараз це 4668,30 грн. (1638 грн. х 285%), що й відповідає рівню вашої пенсії.
   Впевнені, що в Міністерстві соціальної політики знають про диспропорцію в розрахунку пенсій різних категорій громадян. Але чому зміни в законодавстві відбуваються вибірково, незрозуміло.

Джерело: Чому ліквідаторам не підвищують пенсії? // На пенсії. - 2020. - № 8. - С. 2.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар