Translate

понеділок, 16 березня 2020 р.

Скільки платять за втрату годувальника?

    «Нещодавно загинув мій зять, і тепер моя дочка отримує пенсію на двох неповнолітніх дітей. Як її розраховують, якщо стажу у годувальника було всього 9 років?
Клавдія Деркач, с. Благодатівка, Харківська обл.»

 
Про виплати на дітей...
 Відповіді на ці питання можна знайти у статтях 36-37 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Пенсія у зв'язку зі втратою годувальника призначається в розмірі:
•    на одного непрацездатного члена сім'ї - 50% пенсії за віком померлого годувальника;
•  на двох і більше непрацездатних членів сім'ї-100% відсотків пенсії за віком померлого годувальника, що розподіляється між ними в рівних частках.
    Пенсія самого годувальника обчислюється на підставі даних про його стаж і зарплату. До речі, при розрахунку такої пенсії до стажу померлому годувальнику додатково зараховується період з дня смерті до дня, коли б він досягнув пенсійного віку.
...і на працездатну матір
   Ще важливо знати, що, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України № 265 від 26 березня 2008 року, загальний розмір пенсії за втратою годувальника на двох членів сім'ї померлого не може бути нижчим за 120% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
   Якщо зараз такий прожитковий мінімум становить 1638 грн., то двоє дітей мають отримувати на місяць 1965,50 грн. (по 982,80 грн. на кожного).
   Пенсія за втратою годувальника виплачується до 18 років або доти, доки діти будуть продовжувати навчання у вузі, але не довше, ніж до досягнення 23 років.
    До речі, право на пенсію у зв'язку зі втратою годувальника також може мати працездатна дружина, якщо вона не працює і зайнята доглядом за дитиною (дітьми) померлого годувальника до досягнення нею (ними) 8 років. Пенсія на трьох членів сім'ї померлого годувальника не може бути нижчою за 150% прожиткового мінімуму.

Джерело: Скільки платять за втрату годувальника? // На пенсії. - 2020. - № 10. - С. 2.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар