Translate

понеділок, 16 березня 2020 р.

Як підтвердити стаж і зарплату?

    «У 1977-1980 роках я працював в управлінні механізації тресту «Південзахідтрансбуд». Куди я тільки не звертався, але відповідь одна - фірма розвалилася і документи не збереглися. З одного архіву прийшла відповідь, що пенсію можуть перерахувати з урахуванням середньої зарплати на той час. У Пенсійному фонді перерахунок зробили. Але щодо 1977-1978 років мені так ніхто і не допоміг. До стажу зарахували, а на розрахунок зарплати це не вплинуло.
Сергій Бєлов, м. Долинська, Кіровоградська обл.» 

    На жаль, описаних вами даних не вистачає, щоб дати однозначну відповідь. Але ми постараємося розглянути кілька можливих варіантів.    Якщо у вас у трудовій книжці є запис про роботу в ці роки, то стаж повинні зарахувати за трудовою книжкою. В іншому разі потрібно було підтвердити цей стаж архівною довідкою.
  Якщо взагалі жодних документів не збереглося, то такий стаж можна підтвердити показаннями свідків. З підтвердженням зарплати ситуація, з одного боку, складніша, з іншого боку - легша. За сучасними правилами довідку про зарплату до 2000 року можна взагалі не надавати, якщо людина має не менше 5 років стажу після 1 липня 2000 року. Пенсія призначається за даними про зарплату з системи персоніфікованого обліку, яка працює з зазначеної дати.
   Якщо стажу після 1 липня 2000 року у вас немає, то потрібно надати довідку про зарплату за будь-які 5 років поспіль до зазначеної дати. Тобто не обов'язково брати заробіток саме за 1977-1980 роки. Тим більше що цей період становить менше 60 місяців.
   На крайній випадок є «Порядок визначення заробітної плати (доходу) для призначення пенсії в разі втрати документів про її нарахування та виплату» (затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 5 липня 2006 року). Якщо підприємство ліквідовано і документи в архів не здавалися, то, згідно з цим Порядком, для розрахунку пенсії можна:
•    взяти мінімальну зарплату по країні в той час;
•  або використати мінімальну тарифну ставку (посадовий оклад) за відповідною або аналогічною професією (посадою), передбаченою відповідною галузевою угодою, за календарний рік, що передує року, з якого призначено пенсію. Видаються відповідні довідки місцевими управліннями праці та соціального захисту населення.

Джерело: Як підтвердити стаж і зарплату? // На пенсії. - 2020. - № 10. - С. 2.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41





Немає коментарів:

Дописати коментар